Letni dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Slo5
Računovodja
Računovodja

Letni dopust

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Delavec bo v decembru 2010 izpolnil 10 let delavne dobe. Ali to pomeni, da mu moram že letos upoštevati 1 dan letnega dopust več?

Hvala za pomoč.
impkm
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Re: Letni dopust

Odgovor Napisal/-a impkm »

Da, če imate v kolektivni pogodbi za 10 let dodatni dan dopusta.
V naši KP je od 5 do 15 let delovne dobe dodatni 1 dan dopusta.
Stanka
Slo5
Računovodja
Računovodja

Pa ste prepričani, da je tako.

Namreč imam informacijo, da moram upoštavati koliko delovne dobe ima na dan, ko mu je dano obvestilo. Kar pomeni, da takrat še ne bo imel 10 let delovne dobe.

Ampak je ta zaposleni picajzlast in bo sigurno hotel, da mu predložim kake dokumente.

Smo pa zelo majhna firma (mikro) in ne spadamo pod nobeno kolektivno pogodbo (nismo vključeni v noben sindikat, tudi sindikalnega zaupnika nimamo, prav tako firma ni del nobenega združenja delodajalcev), internih aktov pa tudi nimamo, tako, da sem v bistvu dolžna upoštevat samo ZDR in pogodbo o zaposlitvi. Je tako, ali se motim? Po ZDR-je pa itak ni dodatkov za delavno dobo.

Ne vem, kako naj izdam odločbe o dopustu, ker to delam prvič. V pogodbah o zaposlitvi tudi niso razdelani dnevi dopusta, npr. 20 osnove, 2 dni za izobrazbo, itd, ampak piše samo npr. 22 dni, pa nobene razlage, zakaj je tako. Vem, da manj kot imajo v pogodbi jim ne smem dati, to mi je jasno. Ampak kako naj razložim zakaj imajo tako.

Naj napišem kar osnovni dopust 20 dni, dodatni dopust po pogodbi o zaposlitvi 2 dni???

Res bi prosila za pomoč nekoga, ki ima s tem izkušnje.

LP
impkm
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a impkm »

Jaz sem to "podedovala" od prejšnjih (starejših) referentk v kadrovski službi,
da se upoštevajo pogoji, ki so izpolnjeni v tekočem koledarskem letu do 31.12..
(delovna doba, starost 55 let, za ženske v letu 2010 starost 53 let in 4 mesece)

Naj še kdo pove svoje mnenje.

lp
Stanka
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Tudi jaz poznam samo prakso, da če v letu, za katerega se odmerja dopust, izpolniš nek pogoj (npr. starost 50 let), se že v tem letu doda več dopusta, pa tudi, če pogoj izpolniš decembra.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a hm »

Potem, če moj otrok v letu 2010 dopolni 15 let, mi že za leto 2010 ne pripada dodatni dan dopusta? Ali: če bom v letu 2010 rodila, mi že pripada dodatni dan dopusta?

Lp.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Naty73,
tudi jaz upoštevam to, da če zaposleni v tekočem letu od 1.1. do 31.12. izpolni nek pogoj (rojstvo otroka, starost, delovno dobo, itd), sem mu pri odločbi o letnem dopustu to tudi upoštevala (pa tudi če bo npr. dopolnil 50 let šele decembra, ali napolnil npr. 5 let delovne dobe šele proti koncu leta).

Lejla :)
hermina2
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a hermina2 »

Tudi jaz bi iz prakse navela, da če v letu, v katerem se določi letni dopust npr. izpolniš delovno dobo 10 let, ti pripada dodaten dan. Kar se pa tiče npr. otroka, če v tistem letu dopolni 15 let ti še pripada 1 dan.
Slo5
Računovodja
Računovodja

Hvala za odgovore.

Prosim samo še za potrditev. Manj kot v pogodbi o zaposlitvi jim ne smem dati??? Je tako?

Ker se mi dogaja, da tudi ko upoštevam vse faktorje, ki vplivajo na odmero letnega dopusta, imajo nekateri zaposleni v pogodbi o zaposlitvi še vedno zapisanega več dopusta, kot bi jim ga pripadalo ob upoštevaju vseh kriterijev iz ZDR in KP.

Ali lahko potem v obvestilo pod napišem takole:

Osnova 20 dni
Delovna doba 2 dni
Izravnava s pogodbo o zaposlitvi 3 dni
SKUPAJ 25 dni
Odgovori