Lepo prosim za pomoč, saj sem popolnoma zmedena.
Letos moram prvič izdati odločbe o odmeri letnega dopusta. V zakonu o delovnih razmerjih sem našla podatek, da je minimalni dopust 20 dni in da delavcu pripada po 1 dan na vsakega otroka do 15 leta. Nikjer pa ne najdem ničesar o delovni dobi. To naj bi menda urejala kolektivna pogodba. Katera? Mi zna kdo povedati, pod katero kolektivno pogodbo spadamo? Dejavnost imamo K66.290. (V pogodbah o zaposlitvi ni omenjena, saj piše le, da delavec in delodajalec sklepata pogodbo v skladu z veljavno delovno zakonodajo v RS.)
Kje naj najdem utemeljitev za dodatne dneve dopusta glede na delovno dobo, saj jo moram predložiti direktorju skupaj z odločbami?
Kaj naj vzamem za osnovo, 20 dni kot določa zakon ali 22? V pogodbah o zaposlitvi delavcem piše takole:
Delavcu pripada letni dopust v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo.
Delavcu se ob sklenitvi te pogodbe odmeri letni dopust v trajanju 22 dni.
Število dni letnega dopusta se delavcu odmeri vsako leto posebej z odločbo o letnem dopustu v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo glede na stanje na dan 1.1. tekočega leta in se v pisni obliki delavki izroči najkasneje do 31. marca tekočega leta.
Dolžina letnega dopusta se lahko spreminja v skladu z merili oziroma okoliščinami, ki vplivajo na dolžino letnega dopusta in so opredeljene z zakoni, kolektivno pogodbi in akti delodajalca.
Lepo lepo prosim za pomoč, saj to delam prvič in se res ne znajdem več.
Najlepša hvala.
Odmera dopusta
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Odmera dopusta
Mogoče kolektivna pogodba za zavarovalstvo?
Lahko pa si oblikujete in napišete svoja pravila o dopustu. Pravice ne smejo biti manjše, kot so določene v ZGD in panožni kolektivni pogodbi, če obstaja.
Lahko pa si oblikujete in napišete svoja pravila o dopustu. Pravice ne smejo biti manjše, kot so določene v ZGD in panožni kolektivni pogodbi, če obstaja.
Najlepša hvala. Sem tudi sama že pomislila na kolektivno pogodbo za zavarovalstvo, pa me je zmedlo tole:
"Stvarna veljavnost kolektivne pogodbe
Kolektivna pogodba velja za vse delodajalce, ki opravljajo zavarovalno dejavnost in sicer za podskupine dejavnosti 66 010 – življenjsko zavarovanje, 66 020 – dejavnost pokojninskih skladov in 66 030 – druga zavarovanja, razen življenjskega."
Tu ni naše dejavnosti.
Da bi si sami izoblikovali pravila, pa mislim da ne bo šlo. Zaposleni so letos prvič zahtevali odločbe, ker je do sedaj veljalo, da imajo vsi brez izjeme 22 dni dopusta kot piše v pogodbah o zaposlitvi. Ne glede na otroke in delovno dobo. In ker so letos od direktorja zahtevali dodatne dneve, moram poiskati in predložiti odločbe z utemeljitvami.
Bolj ko človek bere in išče, bolj je zmeden...
"Stvarna veljavnost kolektivne pogodbe
Kolektivna pogodba velja za vse delodajalce, ki opravljajo zavarovalno dejavnost in sicer za podskupine dejavnosti 66 010 – življenjsko zavarovanje, 66 020 – dejavnost pokojninskih skladov in 66 030 – druga zavarovanja, razen življenjskega."
Tu ni naše dejavnosti.
Da bi si sami izoblikovali pravila, pa mislim da ne bo šlo. Zaposleni so letos prvič zahtevali odločbe, ker je do sedaj veljalo, da imajo vsi brez izjeme 22 dni dopusta kot piše v pogodbah o zaposlitvi. Ne glede na otroke in delovno dobo. In ker so letos od direktorja zahtevali dodatne dneve, moram poiskati in predložiti odločbe z utemeljitvami.
Bolj ko človek bere in išče, bolj je zmeden...
Kaj mi res nihče ne zna/noče pomagati?
Tudi jaz sem imela točno tak problem. ZDR opredeljuje samo osnovni dopust (4 tedne), dodatek za otroke do 15 leta starosti (1 dan), starejši delavec nad 55 let, invalid ipd. (3 dni).
Ostali dnevi so opredeljeni v kolektivni pogodbi. Tudi mi ne spadamo pod nobeno (smo mikro podjetje, ki se ukvarja z zelo specifično branžo). Zato smo se odločili, da bomo upoštevali KP za elektroindustrijo, ki vsaj v neki meri pokrije to, s čimer se mi ukvarjamo, in ker to KP uporabljamo že pri izplačilu plač. V dogovoru z zaposlenimi.
Je pa varianta, da znotraj podjetja sprejmete akt v katerem opredelite kriterije za določanje trajanja letnega dopusta.
Morate pa biti pozorni na to, da jim ne daste manj, kot jim piše v pogodbi v zaposlitvi.
Upam, da sem kaj pomagala.
Ostali dnevi so opredeljeni v kolektivni pogodbi. Tudi mi ne spadamo pod nobeno (smo mikro podjetje, ki se ukvarja z zelo specifično branžo). Zato smo se odločili, da bomo upoštevali KP za elektroindustrijo, ki vsaj v neki meri pokrije to, s čimer se mi ukvarjamo, in ker to KP uporabljamo že pri izplačilu plač. V dogovoru z zaposlenimi.
Je pa varianta, da znotraj podjetja sprejmete akt v katerem opredelite kriterije za določanje trajanja letnega dopusta.
Morate pa biti pozorni na to, da jim ne daste manj, kot jim piše v pogodbi v zaposlitvi.
Upam, da sem kaj pomagala.