donacija gotovine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

donacija gotovine

Odgovor Napisal/-a janjavrt »

Imam sledeči primer, za katerega ne vem, kako bi ga knjižila:
član kluba je z gotovino (cca. 1000 eur) plačal račun (ki je izstavljen na klub oz. društvo). Za gotovino noče vračila, ampak pravi, da naj to upoštevam kot donacijo člana klubu.
Kako in kam naj to poknjižim?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: donacija gotovine

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po mojem preprosto.

Član je doniral gotovino (pritok denarja v blagajno in knjiženje donacije, ter nato plačilo računa z gotovino (ne vem pa, če je "pravilno", če preskočite blagajno in knjižite le doavitelja in donacijo).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ob oddaji napovedi davka od doh. pravnih oseb, moramo vedno priložiti tudi kopije donatorskih pogodb. A bi morale tudi za donacijo v gotovini (donira fizična oseba, ki je član kluba oz. društva) biti sklenjene pogodbe?
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

A nobeden ne ve kako je s pogodba za donacijo fizičnih oseb?
asparagus
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a asparagus »

Kdo pa je od vas zahteval pogodbe?

Jaz sem na seminarju slišala, da za donacije ni potrebno delati pogodb. Pogodba običajno vsebuje pravice in obveznosti obeh strank, donacija pa naj bi bila podarjena brez pogojevanja.
Lahko se nakaže zgolj na osnovi prošnje za podporo.
Imela pa sem tudi primer, ko nam je denar donirala večja firma. Oni so pogodbo imeli in so vanjo vpisali, da za svoj prispevek ne pričakujejo nobene protiusluge. Verjetno zato, ker veliko donirajo in sponzorirajo in morajo imeti pri sebi razčiščene stvari.
asparagus
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a asparagus »

Prezrla sem, da sprašujete za fizične osebe. Po mojem tudi ni potrebno delati pogodbe.
Jaz bi se zadovoljila z izjavo, če to ni razvidno že iz izpiska, da gre za donacijo.
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Lani smo imeli v društvu kontrolo obračuna davka od doh. za leto 2008.
Niso prišli k nam, ampak so samo poslali dopis iz DURSa, da delajo kontrolo, ker smo vse prihodke izvzeli iz obdavčljivih prihodkov in jih prikazali kot donacije. Zahtevali so, da jim posredujemo pogodbe o donacijah (bile so vse med podjetji in našim društvom) ter zapisnik občnega zbora, kjer je morala biti razvidna višina članarine za leto 2008. To sem jim vse poslala in je bilo potem vse OK. Mislim, da ne bi bilo v redu , če v tistem trenutku ne bi imela donatorskih pogodb. Pri nas vedno vse delamo preko pogodb - da ni samo "golo" nakazilo, ampak imam en dokument, na osnovi katerega je bilo to nakazilo sprovedeno.

Prav, pri fizičnih osebah bom zdaj pustila brez pogodbe. Itak je šlo za znesek cca. 500 EUR (dva člana društva sta plačala en račun za popravilo in sta dala vsak pol, nazaj pa ne zahtevata nič).

Hvala za pomoč in mnenje!
:)
Odgovori