NUJNO- AOP283

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

NUJNO- AOP283

Odgovor Napisal/-a uni »

imam dva primera,
- v prvem nam dobavitelj poleg blaga zaračuna na istem računu še prevoz(kot dodatna postavka)
- v drugem primeru smo prejeli posebej račun za blago in malo kasneje še posebej račun za prevoz blaga,od istega dobavitelja, ne od prevozne firma,ki je opravila prevoz(in ga zaračunala temu dobavitelju)

V obeh primerih smo knjižili te stroške na povečanje nabavne vredosti blaga, skupaj z blagom na 660.
Tako sedaj na kt 411 nimam knjiženo nič odhodkov do nerezidentov, ampak samo do domačih dobaviteljev. Zato sem v AOP283 vpisala nulo, vendar vem, da se ta del računa od tujega dobavitelja nanaša na to prevoz.
Gre pa za majhen znesek.Kako je pravilen prikaz-popravim ročno kot da bi bilo knjiženo na konto 411 ali lahko pustim na AOP283 kar nulo?

Rada bi oddala danes ,zato lepo prosim za odgovor, utemeljitev.

Hvala in LP
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Re: NUJNO- AOP283

Odgovor Napisal/-a bojča »

Jaz bi na vašem mestu kar pustila 0.
Drugače pa bi po mojem morali knjižiti blago na 660 in prevoz na 411. No vsaj tako jaz delam, ker drugače nimate pod stroški prevoza knjiženo ničesar, so pa resnično nastali stroški prevoza.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Samo tej stroški dejansko povečujejo nabavno vrednost blaga in zato morajo biti knjiženi na 660(lahko preko 65).
Še kakšno mnenje?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Pa potem bi bilo treba oz.logično v AOP282 vključiti tudi stroške pakiranja, ki jih skupaj z blagom zaračuna tuj dobavitelj na računu in jih knjižim skupaj z blagom na 660....Delate drugi tako?
Morda spet prošnja za odgovor ga.Slovan...pa še opravičilo zraven.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ne more nihče sedaj- bi oddala preden končam danes z delom...
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Če imate majhen znesek pustite pod AOP 283 ničlo. Tako bi naredila jaz.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kako je pa sicer prav?da vem za naslednje leto,kam knjižiti?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Moje mnenje: prav je, da vključite v AOP 283 tiste prevozne stroške - opravljene storitve prevoza nerezidentov, ne glede na to ali jih imate prikazane kot stroške ali pa sestavljajo nabavno vrednost blaga. Podatke si zagotovite preko obračuna nabave blaga:
6500 - fakturna vrednost blaga
6501 - prevozne storitve rezidentov
6502 - prevozne storitve nerezidentov
6503 - drugi odvisni stroški nabave blaga itd (le primer razdelanega kontnega načrta za potrebe poročanja).
411 - prevozni stroški nerezidenti....

Prepakiranje je odvisni strošek nabave blaga in je sestavni del nabavne vrednosti blaga, ki bi ga svoji vsebini prikazali v AOP 282 (stroški storitev , ki so jih opravili nerezidenti).

SRS 4.12: količinska enota zaloge materiala in trgovskega blaga se ob začetnem pripoznanju ovrednoti po nabavni ceni, ki jo sestavljajo nakupna cena, uvozne in druge nevračljive nakupne dajatve ter neposredni stroški nabave. Med nevračljive nakupne dajatve se všteva tudi tisti davek na dodano vrednost, ki se ne povrne. Nakupna cena se zmanjša za dobljene popuste.
SRS 4.35 f: neposredni stroški nabave so prevozni stroški, stroški nakladanja, prekladanja in razkladanja, stroški prevoznega zavarovanja, stroški posebej zaračunane embalaže, stroški spremljanja blaga, stroški storitev posredniških agencij in podobni stroški, ki pbremenijo kupca.

lp
Odgovori