Samo preverila bi rada:
povprečni kapital leta 2009 pomnožim z 1,8, in od dobiučka odštejem ta zmnožek; dobim prevredoten čisti dobiček, kajne?
Če sta bili med letom dve izplačili dobička,ostalih sprememb na kapitalu pa v 2009 ni bilo, potem za izračun povprečja kapitala vzamem tri različne zneske ,kajne?
Koeficient prevrednotenja kapitala
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Koeficient prevrednotenja kapitala
Vidim,da ste eni še aktivni na forumu.Lahko kdo pomaga še meni z nasvetom?
Povprečno vrednost kapitala izračunate iz vseh treh zneskov: začetnega stanja, stanja po spremembi in končnega stanj (v bistvu boste imeli 13 stanj: 1.1., konec vsakega meseca....stanje konec meseca,ko je nastala sprememba .. .....do 31.12. brez izida poslovnega leta). Uporabite stopnjo rasti cen življenjskih potrebščin 1,8. Rezultat prevrednotenja pomeni zmanjšanje čistega dobička oziroma povečanje čiste izgube.
lp
lp
Pomnožim z 1,8 % Procenta,kajne? ne s faktorjem 1,8.
Ker če bi pomnožil z 1.8 bi prišel korigiran kapital skoraj 2x večji.
Saj je logično.
Ker če bi pomnožil z 1.8 bi prišel korigiran kapital skoraj 2x večji.
Saj je logično.
Še to: zakaj 13 stanj in ne 12: meni bi bilo logično konec vsakega meseca;
če je bilo npr.prvo izplačilo sredi 9/2009,
drugo izplačilo npr.24.12.2009;
bi upoštevala začetno stanje 8x,
3x saldo 1 (začetno stanje , minus 1.izplačilo),
1x končni saldo(začetno stanje ,minus obe izplačili).
Ali tako ni prav?
Nujno nujno prosim odgovor.
če je bilo npr.prvo izplačilo sredi 9/2009,
drugo izplačilo npr.24.12.2009;
bi upoštevala začetno stanje 8x,
3x saldo 1 (začetno stanje , minus 1.izplačilo),
1x končni saldo(začetno stanje ,minus obe izplačili).
Ali tako ni prav?
Nujno nujno prosim odgovor.
Koeficient = 0,018
Rast cen = 1,8%
13.stanj: ker sem vključila tudi začetno stanje 01.01......
Pravilno je tudi tako, da vključite samo stanja na koncu meseca...12 stanj.... (tako kot ste predlagala).
lp
Rast cen = 1,8%
13.stanj: ker sem vključila tudi začetno stanje 01.01......
Pravilno je tudi tako, da vključite samo stanja na koncu meseca...12 stanj.... (tako kot ste predlagala).
lp
To sem razumela, da je 13 stanj zaradi vključitve otv.stanja 1.1.2009.
Vendar če je prav tudi način na 12 stanj, rezultat ni enak-prode za kar nekaj sto evrov razlike...
sicer pa tega podatka po moje sploh nihče ne rabi-samo da malo bolj zahtevno izgleda ...
Sem pa že popravila na 13 stanj, po vašem nasvetu-hvala zanj.Edino sedaj imam razliko,če bi primerjali lanski način izračuna,kjer sem vzela 12 stanj-to pa itak ne bodo...
LP
Vendar če je prav tudi način na 12 stanj, rezultat ni enak-prode za kar nekaj sto evrov razlike...
sicer pa tega podatka po moje sploh nihče ne rabi-samo da malo bolj zahtevno izgleda ...
Sem pa že popravila na 13 stanj, po vašem nasvetu-hvala zanj.Edino sedaj imam razliko,če bi primerjali lanski način izračuna,kjer sem vzela 12 stanj-to pa itak ne bodo...
LP