Minimalna plača-UL

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Minimalna plača-UL

Odgovor Napisal/-a uni »

Rada bi,če kdo "na hitro" ve,št UL,kjer je bila objavljena nova minimalna plača.
P aše nekaj vprašanj me bega v zvezi stem:
1. ali se pri izplačilu v marcu ZA februar že upošteva nova višina minimalne plače?
2. ker se sedaj toliko govori o NETO min.plači, me zanima ,kolikšna je sedaj bruto minimalna plača,ki se vnese v program ,da izračuna pripsevke do minimalne plače, če je dejanski bruto pod to vrednostjo?
3.Ali je treba pri primerjavi višine minimalne plače gledati znesek z vključenim dodatkom na delovno dobo ali brez?
(ker če je z vključenim ,torej 1.bruto, res dobita lahko enako delavec z nižjo plačo in več delovne dobe ter delavec z višjo plačo in manj delovne dobe)?

Toliko je novosti pri plačah, da sedaj nisem sigurna,na kaj moram še paziti pri izplačilu plač za februar(sem bolj v ZR...).Je še kaj novega za februar oz.izplačilo v marcu?(dohodninska lestvica...)

Hvala tistemu,ki je že naredil plače oz.mu je že vse jasno in ima voljo odgovoriti.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Minimalna plača-UL

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

1. za februar velja še stara minimalna plača
2. bruto minimalna plača je 734,15 EUR inv elja od 1.3. dalje
3. minimalna plača je tisto, kar delavec mora dobiti, in nikjer ne piše ali je v to vključena delovna doba ali ne
tudi pri dohodnini je nekaj sprememb, ker so drugačne meje za splošno olajšavo

tukaj imate zakon
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4645

glede olajšav pa spremembe zakona o dohodnini
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tukaj je pojasnilo Ministrstva za socialo...., mogoče boste lažje presodili katere vrste dodoatkov še spadajo pod pojem minimalne plače:
http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz ... elavce.pdf

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Torej se za izplačilo februarske plače upošteva še stara dohodninska lestvica,torej ista kot za januarske?
Rada bi izplačala še danes.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ja, za februar ostanejo iste lestvice in minimalna plača je še vedno 597,43 EUR.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Minimalna plača res velja za delo opravljeno v marcu 2010; nova lestvica za dohodnino pa velja naslednji dan po objavi v uradnem listu (uradni list 13/10, objava 22.02., velja od 23.02.; uporablja se za dohodnino za leto 2010).

Stopnje davkov oziroma lestvica se uporablja tista, ki velja na dan izplačila. Pri izplačilu v marcu velja torej ta lestvica:

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... leto_2010/

lp
ana179
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ana179 »

Še jaz imam eno vprašanje glede minimalne plače:

veliko se govori, da mora biti minimalna NETO plača 562 €.
Ampak takšna je samo ob upoštevanju največje olajšave.
Zanima me, ali še lahko delavec uveljavlja samo osnovno olajšavo, oz. se mu mora upoštevati povečana olajšava?

Hvala za odgovor in LP!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

del 3. odstavka 127. člena Zakona o dohodnini:
Če zavezanec ne želi, da se mu pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz drugega odstavka tega člena, ki ga izplača glavni delodajalec, upošteva olajšava iz drugega oziroma tretjega odstavka 111. člena tega zakona, o tem obvesti glavnega delodajalca.

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

1.Pa velja "staro" obvestilo, da ne želi ,da se mu upošteva ta povečana olajšava,
ali mora sedaj po uvedbi nove lestvice in stopenj dati novo izjavo?
In če mora dati novo-je lahko v enaki obliki kot stara?

2.meni se je pa mudilo z oddajo februarskih plač, pa sem po odgovoru ga.Anke izplačala še vse po starem- upoštevaje staro minimalno plačo in tudi staro lestvico...
Vaš odgovor sem videla oz.je bil šele kasneje.
Kaj naj storim sedaj?Moram popraviti rek, virmane, plačilne...(in kaj še?) ali lahko kar pustim?in čakam, če bo kdo ugotovil...saj kakšnih velikih sprememb menda ni.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

1) februarska minimalna plača je še v starem znesku, le lestica za dohodnino je že nova. Jaz ne bi popravljala obračuna samo zaradi lestvice, saj bi bile minimalne razlike.

2) priporočljivo je, da vam zaposlenci predložijo nova obvestila, sicer pa praviloma veljajo obvestila do preklica.....

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Pravite, da je priporočljivo, da predložijo nove izjave: kar enake kot za lani oz.kot so stare(kar prosta oblika), ali je kaj na novo predpisano?
Odgovori