Nagradna igra

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tomazl
Novinec
Novinec

Nagradna igra

Odgovor Napisal/-a tomazl »

Živjo!

Kot ponavadi se proti koncu leta pojavi kup vprašanj glede plačila davkov. Dovolite mi kratko vprašanje...

V nagradni igri smo izžrebanemu podelili nagrado v naravi (tržna vrednost 50.000 SIT). Za zavezanca seveda obračunamo in plačamo davek. AMPAK, ali res drži, da moramo sredstva za plačilo tega davka še pred podelitvijo nagrade prejeti od nagrajenca?

DURS pravi v enem od pojasnil: "... Pri podelitvi nagrade v naravi mora oseba, ki podeljuje nagrado še pred izročitvijo nagrade poskrbeti, da bo od prejemnika nagrade - zavezanca za davek prejela sredstva za plačilo davka. Le-ta se obračuna v višini 25 % od prometne vrednosti nagrade. Osnovo za davek od nagrade v naravi predstavlja torej prometna vrednost nagrade. ..."

A se hecajo!? A mi sami tega davka ne moremo plačati z lastnimi sredstvi, ali kako? Se da to kako drugače rešiti?

Lp,
Tomaž
lala
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lala »

Ja, o vake nagrade mora prejemnik nagrade to napovedati v dohodnino in od tega plačati davek...lahko mu daste samo večjo nagrado, da bo imel za davek in mu bo od nagrade še kaj ostalo....enako velja za darila nad uredbo....smešno vendar resnično....si predstavljate poslovnega partnerja, ki mu daste darilo za dobre poslovne odnose, potem mu pa poveste, da mora od tega plačati 25/ acc dohodnine???:-))))
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

To, Lala!
Že pred časom sem se usajala glede problema daril poslovnim partnerjem. Zelo bi bila vesela, če bi mi kdo zaupal, kako to pove poslovnemu partnerju (mislim na dohodnino in obveščanje davkarije konec leta o darilu). Predvsem, ali sploh kdo res to naredi? Ne mislim tu na kak rokovnik z logotipom, ampak pač na peščico ljudi, ki jih mora vsaka firma kdaj pa kdaj malo bolj spodobno "oblajat".
:razz:
Odgovori