osnovni kapital vpisan v PRS/SRG
Moderator: Mirko Zbačnik
osnovni kapital vpisan v PRS/SRG
Pri oddajanju podatkov iz bilance stanja na AJPES dobim opozorilo, da je osnovni kapital, ki sem ga vpisala v AOP 058 tekočega leta različen od osnovnega kapitala vpisanega v PRS/SRG ki je tolkointolko in ko podatke uskladim, me spet odbije, ker je nižji od predpisanega. Kako naj rešim, da bo prav?
Re: osnovni kapital vpisan v PRS/SRG
Osnovni kapital je v bilanci stanja v višini kot je vpisan v register. V primeru, da je ta nižji od predpisanega (najmanj 7.500), bi vas program moral spustiti naprej. Njegovo opozorilo je lahko le vsebinske narave - lastnik mora povečati osnovni kapital do predpisane višine.
lp
lp
Tudi jaz imam primer, ko je osnovni kapital nižji od predpisanega, vpisala sem tak kot je registriran, programje res opozoril, vendar me je spustil naprej.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Tudi mene je program spustil naprej z opozorilom in prej me je poklical uslužbenec z Ajpesa in mi razložil, da se mora firma dokapitalizirat do najmanj 7.500 e kapitala, da naj to uredimo na sodnem registru. Ali se lahko tudi avto registrira kot osnovni kapital?
Trenutno ga vodimo kot druge naprave in oprema pod AOP 014.
Trenutno ga vodimo kot druge naprave in oprema pod AOP 014.
Mimogrede! Kako pa bi to poslovno spremembo evidentirali v svojih knjigah?dvojčka napisal/-a:Trenutno ga vodimo kot druge naprave in oprema pod AOP 014.
Osebni avto je že med sredstvi podjetja, tako da ne more biti predmet stvarnega vložka (ni v lastništvu lastnika d.o.o.-ja/fizične osebe, temveč v lastništvu gospodarske družbe). Za stvarni vložek bi lahko uporabili le morebitno obveznost do lastnika, ki jo izkazujete v R-2 ali 9 - preoblikovanje obveznosti v stvarni vložek. Druga možnost je povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe: prenešenega čistega dobička iz preteklih let, kapitalske in obvezne rezerve, kolikor presegajo znesek, ki je z zakonom določen (10% osnovnega kapitala).....Tretja možnost je stvarni vložek lastnika - stvarno premoženje s katerim razpolaga lastnik: osebni avto, računalnik (odvisno je od vrednosti).....
lp
Lastnik podjetja je kot fizična oseba lastnik večjega števila delnic Krke. Ali lahko določeno število teh delnic prenese v osnovni kapital podjetja in ga tako dokapitalizira?