Neplačan dopust - dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
capa1
Računovodja
Računovodja

Neplačan dopust - dohodnina

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Smo d.o.o. in smo v letu 2009 imeli tudi koriščenje izrednega neplačanega dopusta.

Pri poročanju o dohodnini smo poročali o bruto vrednosti plače - torej tudi bruto vrednost neplačanega dopusta, saj je ta vrednost bila osnova za izračun prispevkov in davkov.

Zdaj pa problem - vsi delavci morajo doplačati dohodnino. Zdaj ne vem, ali zaradi tega. Ostalo je vse OK.

Ali je bilo sploh prav , da smo poročali o bruto vrednosti plače, vključeno z vrednostjo bruto neplačanega dopusta (saj ni prejel dejansko plačila za te ure?)!!!???

Lepo prosim za hiter odgovor, saj me neznansko muči, da sem ga polomila.... :oops: :roll:
LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Neplačan dopust - dohodnina

Odgovor Napisal/-a slovan »

Odsotnost z dela brez pravice do nadomestila plače: pri tej vrsti odsotnosti je delavec v času odstotnosti v delovnem razmerju (ga ne odjavite iz obveznega zavarovanja), zato se obračunajo/plačajo določeni prispevki za socialno varnost (v čigavo breme so plačani je stvar dogovora). Vendar pa ne prejme dohodka/prejemka in zato tudi ni obračunana dohodnina. Pomeni, da jih ne vključite v podatke za preteklo leto.

lp
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Naredili ste napako. Osnove ne bi smeli poročati ampak samo prispevke. Delavci dejansko niso dobilai izplačila.

Delavci bodo morali podati ugovor na informativne izračune.

Da pa bo postopek tekel hitreje vam predlagam, da tudi vi na DURS sporočite vašo napako in jim pošljete pravilne podatke. Kako boste to naredili se dogovorite z vašim kontrolorjem.
capa1
Računovodja
Računovodja

Ja, že rešujem. Delavci bodo dali ugovor, na Durs pa ne morem poslati popravljene datoteke vse do predvidoma junija :cry: .

Zdaj pa še nekaj - če je bil delavec zaposlen pri nas v letu le 2 meseca - ali moram kje določiti obdobje pri dohodnini - sem opazila, da pri vseh piše obdobje od 1.1. do 31.12.2009!!

Ali imam tudi tu napako!! Na pomoč!
LP
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Ne ni potrebno vnašati obdobij. Gre za znesek izplačila v celem letu ne glede na to kdaj se je izplačilo zgodilo in na katero obdobje se nanaša.
capa1
Računovodja
Računovodja

Najlepša hvala vsem! Včesih me panika kar preveč zgrabi, pol pa možgani ne funkcionirajo prav.
Upam le, da ne bomo dobili kake denarne kazni zaradi popravkov podatkov...?

LEPE, BREZKRBNE PRAZNIKE!!!! :wink:
LP
Odgovori