Imam podobno vprašanje kot že za urejanje 2200 ob koncu leta.
Sicer mi ni še nihče odgovoril, vendar vem, da se vsi srečujemo s podobnimi težavami oz. usklajevanji.
Primer: Izdan račun leta 2007 firmi, ki je šla v stečaj. Denar verjetno ne bo prišel na račun.
Kako naredite pri knjiženju oz dokončnem urejanju zadev, da se ne vlečejo še par let??
DDV je bil seveda plačan ob izdaji računa.
A naredite 2860/1200?
Ali stornirate izdani račun?......Malo težko, ker ni bilo izdanega nobenega opomina ipd....,ni bilo niti izvržbe....
Hvala za kakšen učinkovit odgovor.
Urejanje 1200-kupci na koncu leta
Moderator: Mirko Zbačnik
Urejanje 1200-kupci na koncu leta
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Re: Urejanje 1200-kupci na koncu leta
naredi odpis terjatev, dobropis nekaj takega
Naredite popravek oz.kar odpis terjatev: 721/120.
Če je bil zaključen stečajni postopek(skopirajte si dokazilo-npr.objava v UL in ga priložite knjižbi!),
je to davčno priznan strošek,čeprav niste vložili zahtevka, po moje.Naj še nekdo potrdi.
Če je bil zaključen stečajni postopek(skopirajte si dokazilo-npr.objava v UL in ga priložite knjižbi!),
je to davčno priznan strošek,čeprav niste vložili zahtevka, po moje.Naj še nekdo potrdi.
Če se ni prijavil v stečajno maso, jaz ne upoštevam kot davčno prizanan odhodek.
lp
lp
Tudi jaz se spomnem, da sem brala, da je potrebno prijaviti v stečajno maso, sicer to ni davčno priznan odhodek.
Teoretično bi bilo možno, da bi dobili terjatev iz stečajne mase poplačano - ker pa ni bilo prijave, je seveda nikoli ne boste (no, tudi sicer je % poplačila majhen, mi smo v zadnjih 10ih prejeli poplačilo samo iz enega stečaja, pa še to je bilo le nekaj %).
LP
Teoretično bi bilo možno, da bi dobili terjatev iz stečajne mase poplačano - ker pa ni bilo prijave, je seveda nikoli ne boste (no, tudi sicer je % poplačila majhen, mi smo v zadnjih 10ih prejeli poplačilo samo iz enega stečaja, pa še to je bilo le nekaj %).
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Davčno priznanje je odvisno tudi od višine odpisane trjatve, oziroma o vložitvi zahtevka za poplačilo iz stečajne mase - če je razumno vlagat za majhen znesek (ko imaš sorazmerno veliko stroškov).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

površno rečeno, če je prišlo do izbrisa dolžnika iz poslovnega registra, potem ti lahko tako terajtev odpišeš, vendar pazljivo! če nisi naredil vsega kot dober gospodar- torej dolžnika nisi tožil, potem je ta odpis DAVČNO NEPRIZNANI ODPIS, to pomeni, da ti ne zmanjšuje davčne osnove, to upoštevaš pri končnem obračunu ... , tip je spakiral in izginil neznanokam, že zdavnaj izbrisan iz registra, če veš, da ni nikakršne možnostia, da ti bo dolžnik plačal, pol odpišeš ...
jaz sem podoben odpis naredila tako s temeljnico, (šlo je za 3 leta staro terjatev, za katero nismo tožili, oz sprožili izvršbe):
1. popravek terjatev do kupcev - 7210 v breme
2. poprav. vrednosti kratk.terjatev do kupcev 129-dotični dolžnik v dobro
3. popravek vrednosti kratk.terjatev do kupcev 129 -dotični dolžnik v breme
4. odpis kratk. terjatev do dotičnega dolžnika 120-dotični dolžnik v dobro
zadnje čase se veliko govori o PREVREDNOTENJU TERJATEV ...
jst razumem to tako, da ČE PA OBSTAJA ŠE KAKA MOŽNOST, DA TI UPNIK POPLAČA, potem oblikuješ POPRAVKE, PREVREDNOTENJE terjatev ... ...ma tle je več frk, preberi si v ******** KJER JE NAZORNO RAZLOŽENO ...
jaz sem podoben odpis naredila tako s temeljnico, (šlo je za 3 leta staro terjatev, za katero nismo tožili, oz sprožili izvršbe):
1. popravek terjatev do kupcev - 7210 v breme
2. poprav. vrednosti kratk.terjatev do kupcev 129-dotični dolžnik v dobro
3. popravek vrednosti kratk.terjatev do kupcev 129 -dotični dolžnik v breme
4. odpis kratk. terjatev do dotičnega dolžnika 120-dotični dolžnik v dobro
zadnje čase se veliko govori o PREVREDNOTENJU TERJATEV ...
jst razumem to tako, da ČE PA OBSTAJA ŠE KAKA MOŽNOST, DA TI UPNIK POPLAČA, potem oblikuješ POPRAVKE, PREVREDNOTENJE terjatev ... ...ma tle je več frk, preberi si v ******** KJER JE NAZORNO RAZLOŽENO ...
uni napisal/-a:Naredite popravek oz.kar odpis terjatev: 721/120.
TU SEM JAZ SKEPTIČNA, to da je dolžnik izbrisan in registra, še ne pomeni avtomatsko, da je tvoja terjatev do njega že kar davčno priznan odpis, mislim, da je najbolj varno, da pri davčnem obračunu tega odpisa ne upoštevaš kot davčno priznanega, ker se nisi prijavil v maso, niti nisi sprožu izvršbe ... vendar kar sem pred kratkim izvedela, kar kaže na zelo slab-neučinkovit sistem izvršb v sloveniji, ste vedeli, da če v procesu izvršbe dolžnik gre v stečaj še preden je postopek zaključen (recimo da ugovarja in se zavleče), potem se izvršba prekine in si znjo ne moreš nič pomagat, FAJN NE, saj te čaka še prijava v stečajno maso, res učinkovit sistem