dograditev osnovnega sredstva
Moderator: Mirko Zbačnik
dograditev osnovnega sredstva
Zanima me kako naj knjižim oziroma obračunavam amortizacijo osnovega sredstva katerega dogradim. Se pravi najprej sem kupila osnovno sredstvo in za to osnov. sredstvo sem obračunavala amortizacijo. Čez nekaj mesecev pa sem kupila določen del, da sem to osnovno sredstvo dogradila in čez nekaj mesec zopet kupila dograditev,... Se pravi, da obračunavam amortizacijo za osnovno sredstvo, ki sem ga najprej kupila in na to še posebaj obračuvavam dele (za vsak del posebaj obračuvam amortizacijo in jo vodim pod svojo inventarno številko). Se pravi, da imam invent. številke za prvo osnovno sred. in potem za dogradev ena, druga dograditev, tretja dograditev,,,,,, vse posebaj obračunavam amortizacjo. Prosim za pojasnilo kako se ravna v primeru dograditve osnovnega sredstva. Hvala.
teja
Re: dograditev osnovnega sredstva
Mi res noben ne zna pomagati. Ne najdem namreč nikjer odgovora na to zastavljeno vprašanje. Hvala.
teja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Niste navedli za kakšno osnovno sredstvo gre. Osnovna sredstva večjih vrednosti razdelimo na njegove dele, še posebej, če imajo ti deli različne dobe koristnosti.
Če bi šlo za dogaditev, bi (po mojem mnenju) vrednost dograditve amortiziral v dobi koristnosti tega osnovnega sredstva. Če dograditve vplivajo na dobo koristnosti, morate preveriti vsaj konec obračunskega obdobja.
Če bi šlo za dogaditev, bi (po mojem mnenju) vrednost dograditve amortiziral v dobi koristnosti tega osnovnega sredstva. Če dograditve vplivajo na dobo koristnosti, morate preveriti vsaj konec obračunskega obdobja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

mi lahko prosim poveste kje si naj o tem kaj več preberem, ker potem bom tudi lažje vso stvar razumela. hvala
teja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Preberete si vo SRS 2006, poglejte predvsem SRS 1 in SRS 13.
O razdelitvi OS večih vrednosti govori SRS 1.11, glede povečanja oziroma dograditve pa bi upošteval načelo, da moramo enkrat letno, vsaj konec leta preveriti dobo koristnosti in s tem v povezavi tudi, kako je dograditev na to vplivala. Upoštevati morate tudi Zakon o davku od dhodkov pavnih oseb, vsaj njegov 33. člen - in pa seveda Računovodja.com Forum ter http://www.racunovodja.com/ .
Branje je malce zahtevnejše (ne le za začetnike), a vam bo zagotovo pomagalo razumevanje tematike.
O razdelitvi OS večih vrednosti govori SRS 1.11, glede povečanja oziroma dograditve pa bi upošteval načelo, da moramo enkrat letno, vsaj konec leta preveriti dobo koristnosti in s tem v povezavi tudi, kako je dograditev na to vplivala. Upoštevati morate tudi Zakon o davku od dhodkov pavnih oseb, vsaj njegov 33. člen - in pa seveda Računovodja.com Forum ter http://www.racunovodja.com/ .
Branje je malce zahtevnejše (ne le za začetnike), a vam bo zagotovo pomagalo razumevanje tematike.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko