Osnova za bolniško
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Tinkabinka1
- Začetnik

Osnova za bolniško
Zanima če kdo ve, če je kje predpisano, katere vrste plač se vštevajo v osnovo za bolniško oz. katere se ne vštevajo?
Najlepša hvala za povratne informacije!
Najlepša hvala za povratne informacije!
Re: Osnova za bolniško
V kolektivni pogodbi.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Vsa izplačila od katerih so bili plačani prispevki.
Torej bruto plača po dohodnini vključno z dodatki, 13. plačo, božičnico, nadure.. ...
Brez regresa in stroškov do uredbe.
Torej bruto plača po dohodnini vključno z dodatki, 13. plačo, božičnico, nadure.. ...
Brez regresa in stroškov do uredbe.
-
Tinkabinka1
- Začetnik

Če bo še koga zanimalo, sem našla to v 10.členu Pravilnika o obračunu bruto nadomestil med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in o načinu vlaganja zahtevkov delodajalcev za povračilo izplačanih nadomestil.
-
pripravnik
- Nov član

Naj si se jaz isposodim to temo in postavim par vprasanj. Na bolniski sem od 18. 05. 2009. Bil sem urgentno napoten v bolnisnico,kjer so me po pregledu obdrzali na zdravljenju.Podana je bila diagnoza alergija s sumom na olja in hladilne tekocine na delavnem mestu.04.11.2009 so me testirali in potrdili,da sem alergicen na substance iz delavnega okolja.Priznana mi je bila poklicna bolezen.
Zanima me koko se obracunava bolniska.Meni priznajo 100% od11.12.2009,ceprav je bil ze v prvi diagnozi sum na poklicno bolezen.
Zanima me tudi kako se doloci osnova za izracun bolniske.
LP Pripravnik.
Zanima me koko se obracunava bolniska.Meni priznajo 100% od11.12.2009,ceprav je bil ze v prvi diagnozi sum na poklicno bolezen.
Zanima me tudi kako se doloci osnova za izracun bolniske.
LP Pripravnik.
Odvinso od bolniškega lista. Če na bolniškem listu piše poklicna bolezen potem ja 100 %, če piše kaj drugega je manj. To je v domeni zdravnikov.
Osnova ja do 30 delovnih dni izplačana plača za polni delovni čas ( vključno z dodatki ) preteklega meseca, nad 30 delovnih dni pa povprečje preteklega leta.
Osnova ja do 30 delovnih dni izplačana plača za polni delovni čas ( vključno z dodatki ) preteklega meseca, nad 30 delovnih dni pa povprečje preteklega leta.
-
pripravnik
- Nov član

Najprej se zahvaljujem za odgovor.Zanima me pa se par stvari.
Ali se v osnovo za obracun bolniske upostevajo nadure in vsi dodatki ki izvirajo iz naslova dela?
Jaz sem v letu 2008 zasluzil 13,850,00 bruto.
Rad bi dobil informacijo kako bi si lahko izracunal kaksno nadomestilo mi pripada?
Hvala za pomoc.
LP Pripravnik
Ali se v osnovo za obracun bolniske upostevajo nadure in vsi dodatki ki izvirajo iz naslova dela?
Jaz sem v letu 2008 zasluzil 13,850,00 bruto.
Rad bi dobil informacijo kako bi si lahko izracunal kaksno nadomestilo mi pripada?
Hvala za pomoc.
LP Pripravnik
13.850 deljeno z letnim fondom ur ( 2088 ) = 6,63 x % bolniške ( če je bolezen 90 % , če je poklicna pa 100 % ) x ure bolniške.
S tem, da je potrebno upoštevati še limit.
Če bi bilo izplačilo bolniške večje kot bi bilo izplačilo če bi delali vam lahko izplačajo le tolikšen znesek kot če bi delali in ne tistega, ki pride po izračunu.
S tem, da je potrebno upoštevati še limit.
Če bi bilo izplačilo bolniške večje kot bi bilo izplačilo če bi delali vam lahko izplačajo le tolikšen znesek kot če bi delali in ne tistega, ki pride po izračunu.
Se bi še jaz vključila v to. Mene od vsega najbolj zanima ta limit - ne more dobiti več, kot če bi delal, predvsem v primeru refundacije. Če gre za delavce, ki so brez stimulacij, ni dvoma. Problem nastane takrat, ko delavci dobivajo razne stimulacije. Pri nas so stimulacije vezane na uspešnost dela in to se ocenjuje vsak mesec posebej. In če je nekdo cel mesec ali pa že več mesecev v bolniški, kaj se mu upošteva v ta limit? Saj ne moremo vedeti, kako bi bil ocenjen. Klicarila sem po različnih enotah ZZZS. Na eni enoti so mi rekli, da se pri urni osnovi za delo lahko upošteva povprečna stimulacija preteklega leta, na ostalih pa so rekli, če ne dela, ne dobi stimulacije. In potem je nadomestilo seveda nižje. A ima mogoče kdo izkušnje s tem?
Hvala!
Hvala!
Ja mnenja so tu različna. Jaz osebno bi vzela povprečje stimulacij 3 mesece pred nastopom bolnišle. Če bi delal bi dobil stimulacijo torej je limit če bi delal z stimulacijo. Ker jo je težko natančno določit se jo da predvidet oz. izračunat iz pretkelih izplačil.
Varovalka je vgrajena predvsem zato, da nekdo ne bi dobil na bolniški več kot če bi delal in bi zaradi tega bil skozi na bolniški.
Varovalka je vgrajena predvsem zato, da nekdo ne bi dobil na bolniški več kot če bi delal in bi zaradi tega bil skozi na bolniški.
-
pripravnik
- Nov član

Najprej se zahvaljujem za odgovor.
Sedaj pa imam se eno vprasanje.
Zanima me kako se doloci visina osnove vrednosti ure ce bi delal?
Lep pozdrav Pripravnik
Sedaj pa imam se eno vprasanje.
Zanima me kako se doloci visina osnove vrednosti ure ce bi delal?
Lep pozdrav Pripravnik