Plače in splošna olajšava
Moderator: Mirko Zbačnik
Plače in splošna olajšava
Ali pri minimalni plači vsi upoštevate po novem olajšavo 510 EUR?
Namreč, imam pritožbe da so delavci letos doplačali dohodnino za lansko leto ker ''sem jim odvajala premalo davka med letom''. Imam svojo razlago, zakaj doplačilo, ki po preračunih stoji, vendar vas prosim za vaše mnenje.
Lep dan kljub dežju
Namreč, imam pritožbe da so delavci letos doplačali dohodnino za lansko leto ker ''sem jim odvajala premalo davka med letom''. Imam svojo razlago, zakaj doplačilo, ki po preračunih stoji, vendar vas prosim za vaše mnenje.
Lep dan kljub dežju
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Plače in splošna olajšava
Predlagam, da vi obračunavate dohodnino tako, kot menite da je prav - kar verjetno počnete. V razmislek jim povejte, da je plačevanje večjega zneska dohodnine med letom v bistvu brezobrestno kreditiranje države. Res je lepo, če konec leta dohdodnino celo dobiš nazaj - a v tem znesek tudi ni povečan za "obresti2.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

a se nimajo delavci sami pravico odločiti, ali želijo, da se jim upošteva osnovna ali povečana olajšava?
če delavec ne želi, da se mu upošteva povečana olajšava, bi to moral delodajalec upoštevati, ali se motim?!
če delavec ne želi, da se mu upošteva povečana olajšava, bi to moral delodajalec upoštevati, ali se motim?!
ja res je, ampak do sedaj mi nihče ni izrazil želje, da ne eli povečane olajšave, ker med letom seveda želi vsak većjo plačo, konec leta pa......
Naty
Pozdravljeni,
Tudi jaz bi izkoristil temo za svoje vprašanje!
Ker sem za mesec marec dobil višjo plačo, kot v preostalih mesecih, pri enakem bruto izhodišču, sem testno uporabil online kalkulator. Kot prikaže kalkulator, je naša računovodkinja storila napako, vendar ona trdi, da se je spremenila dohodninska lestvica... Prosil bi še za pojasnitev preko foruma, hvala. Bojim se, da bo vsaki mesec za ca 60 EUR premajhna akontacija dohodnine in bom tako moral na koncu leta vplačati razliko 600 EUR.
Plača: izplačilo 19.04.2010 - za mesec marec
bruto: 1.350.56 Eur
splošna davčna olajšava: 510 Eur dosedaj: 258,35
akontacija dohodnine: 86.73 Eur dosedaj: 145,30
Ostale plačilne liste so z olajšavo 258,35 Eur in akontacijo 145,30 Eur.
V naprej se zahvaljujem za pomoč!
Tudi jaz bi izkoristil temo za svoje vprašanje!
Ker sem za mesec marec dobil višjo plačo, kot v preostalih mesecih, pri enakem bruto izhodišču, sem testno uporabil online kalkulator. Kot prikaže kalkulator, je naša računovodkinja storila napako, vendar ona trdi, da se je spremenila dohodninska lestvica... Prosil bi še za pojasnitev preko foruma, hvala. Bojim se, da bo vsaki mesec za ca 60 EUR premajhna akontacija dohodnine in bom tako moral na koncu leta vplačati razliko 600 EUR.
Plača: izplačilo 19.04.2010 - za mesec marec
bruto: 1.350.56 Eur
splošna davčna olajšava: 510 Eur dosedaj: 258,35
akontacija dohodnine: 86.73 Eur dosedaj: 145,30
Ostale plačilne liste so z olajšavo 258,35 Eur in akontacijo 145,30 Eur.
V naprej se zahvaljujem za pomoč!
Menim, da je napaka v izračunu : do višine bruto plače 850,00 eur je olajšava 510,00, od bruto plače 850,00 do 983,33 je olajšava 345,64 in nad bruto 983,33 je olajšava 258,35.
Ali ste vi edini v firmi, ki je opazil napako?
Ali ste vi edini v firmi, ki je opazil napako?
lp
Matejad, zahvaljujem se Vam za obrazložitev!
Te podatke, ki ste jih navedli, sem jaz že pokazal naši računovodkinji. Ona trdi, da so to "zastarela izhodišča za olajšavo" in da se je pred dnevi spremenila ta splošna olajšava. Prebrskal sem ves internet, uporabil online kalkulator..., vendar kaj drugega za 2010 nisem našel. Zmenili smo se, da jutri podpišem izjavo, s katero potrjujem, da se mi dalje obračunava olajšava v višini 258,35 eur.
V podjetju nas deluje 5 in vsi imamo za mesec marec izhodišče 510 eur. Bruto pri vseh je nekaj nad 1000 eur. Trenutno sem precej zmeden, morebiti so pa res kakšne novosti. Bom pa se zavaroval in vseeno zahteval dosedanjo najnižjo splošno olajšavo.
lp
Te podatke, ki ste jih navedli, sem jaz že pokazal naši računovodkinji. Ona trdi, da so to "zastarela izhodišča za olajšavo" in da se je pred dnevi spremenila ta splošna olajšava. Prebrskal sem ves internet, uporabil online kalkulator..., vendar kaj drugega za 2010 nisem našel. Zmenili smo se, da jutri podpišem izjavo, s katero potrjujem, da se mi dalje obračunava olajšava v višini 258,35 eur.
V podjetju nas deluje 5 in vsi imamo za mesec marec izhodišče 510 eur. Bruto pri vseh je nekaj nad 1000 eur. Trenutno sem precej zmeden, morebiti so pa res kakšne novosti. Bom pa se zavaroval in vseeno zahteval dosedanjo najnižjo splošno olajšavo.
lp
Mateja ima prav.
Računovodkinja je falila, vendar ne v vašo škodo, temveč v vašo korist.
Teh nekaj deset E, ki jih zdaj preveč dobite na mesec, lahko vežete do 31.5.2011. lp
Računovodkinja je falila, vendar ne v vašo škodo, temveč v vašo korist.
Teh nekaj deset E, ki jih zdaj preveč dobite na mesec, lahko vežete do 31.5.2011. lp
Orljek, iz tega stališča se tudi lahko gleda. Faliti je eno, lahko pa gre samo za navidezno prikazovanje kao "večjo plačo ste dobili". Sicer mi je pa pomembno vedeti, če lahko vsaki mesec teh 60 eur zapravim ali pa samo obresti od vezanega denarja
Se zahvaljujem za pomoč!
lp
Se zahvaljujem za pomoč!
lp
ne vem če je še aktualno a na spletni strani DURS je objavljena lestvica:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... leto_2010/
Računovodja je naredila napaka, ki ni dopustna. Vam pa ni potrebno podpisovat izjave za obračun splošne olajšave, ker je to dolžna obračunat v skladu z objavljenimi podatki. Menim, da je izjava potrebna le v nasprotnem primeru, če bi zaslužil manj kot 850,00 in bi želel da se obračuna le splošna olajšava, ker med letom še drugje kaj zaslužiš in letno zapadeš v višjo lestvico.
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... leto_2010/
Računovodja je naredila napaka, ki ni dopustna. Vam pa ni potrebno podpisovat izjave za obračun splošne olajšave, ker je to dolžna obračunat v skladu z objavljenimi podatki. Menim, da je izjava potrebna le v nasprotnem primeru, če bi zaslužil manj kot 850,00 in bi želel da se obračuna le splošna olajšava, ker med letom še drugje kaj zaslužiš in letno zapadeš v višjo lestvico.