fizična oseba v rednem delovnem razmerju odpre popoldanski sp januarja; vendar januarja ni uspel imeti nič prihodkov. niti ni zaposlil nobenega delavca.
februarja je ta fizična oseba dopolnila 63 let in odšla v pokoj. kaj sedaj s tem s.p.? ali ga lahko obdrži ali pa mora izbirati med pokojnino ali iti v redni sp? nekatera tolmačenja pravijo, da moraš imeti v primeru, da imaš 63 let in če želiš obdržati penzijo, da moraš imeti redno zaposlenega;
ta fizična oseba, ki je odprla popoldanski s.p. pred upokojitvijo, v nobenem primeru nima namena zaposliti kogarkoli v svoji dejavnosti, ker so prihodki občasni in ni dela za eno osebo.
kaj sedaj - ali lahko obdrži popoldanski s.p. ali ga mora zapreti al kako? Imenovana oseba se boji, da bo izgubila zaradi tega pokojnino, po drugi strani pa ji vsake toliko časa, ko dobi priliv, tudi pomaga pri preživetju.
[b]drugi pa pravijo, da ni potrebno imeti redno zaposlenega delavca, ker si nastopil popoldanski sp že prej preden si nastopil penzijo.[/b]
sicer sem si eno tolmačenje prebrala tudi v obrtnikovem svetovalcu št.5/2009, vendar kakor jaz razumem tam, mora zgoraj imenovana oseba imeti zaposleno osebo, ali pa jaz vse skupaj narobe razumem? meni je zelo dvoumno napisano.
sem prebrala razna tolmačenja, a bolj berem, nikakor ne pridem skupaj ...
prosim še za kakšna zakonska tolmačenja, ki bodo razumljiva
upokojenec in popoldanski s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: upokojenec in popoldanski s.p.
Spodaj sem pripela 18. člen Zakona, ki govori o tem. Vsekakor je potrebno dopolnilno dejavnost navesti na obrazcu, ki se ga izpolni ob vlogi za upokojitev. Tako se vsa vprašanja razrešijo vnaprej. Če je ZPIZ o dopolnilni dejavnosti na kakršen koli način obveščen kasneje, na zelo enostaven način brez preverjanja pogojev ukinejo pokojnino (tudi za nazaj!).
Če je oseba stara 63 let, zanjo velja 2. odstavek 2. alinee.
18. člen
(Pogoji, pod katerimi zavarovanje ni obvezno)
(1) Šteje se, da samozaposleni ne opravlja samostojne dejavnosti kot edini ali glavni poklic, če v obdobju zadnjih treh let, dobiček iz dejavnosti samozaposlenega – v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino – dosežen v posameznem letu in ugotovljen na podlagi odločbe davčnega organa, ne presega letnega zneska minimalne plače v tem letu.
(2) Šteje se, da samozaposleni oziroma kmet ne opravlja dejavnosti kot edini ali glavni poklic, če je izpolnil pogoje za pridobitev pokojnine in starost 63 let (moški) oziroma 61 let (ženska) in:
– ne opravlja dejavnosti z osebnim delom, ker ima zaposlenega vsaj enega delavca za opravljanje te dejavnosti ali
– je do uveljavitve pravice do pokojnine opravljal isto dejavnost v enakem obsegu, vendar je bil zavarovan na podlagi delovnega razmerja.
Če je oseba stara 63 let, zanjo velja 2. odstavek 2. alinee.
18. člen
(Pogoji, pod katerimi zavarovanje ni obvezno)
(1) Šteje se, da samozaposleni ne opravlja samostojne dejavnosti kot edini ali glavni poklic, če v obdobju zadnjih treh let, dobiček iz dejavnosti samozaposlenega – v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino – dosežen v posameznem letu in ugotovljen na podlagi odločbe davčnega organa, ne presega letnega zneska minimalne plače v tem letu.
(2) Šteje se, da samozaposleni oziroma kmet ne opravlja dejavnosti kot edini ali glavni poklic, če je izpolnil pogoje za pridobitev pokojnine in starost 63 let (moški) oziroma 61 let (ženska) in:
– ne opravlja dejavnosti z osebnim delom, ker ima zaposlenega vsaj enega delavca za opravljanje te dejavnosti ali
– je do uveljavitve pravice do pokojnine opravljal isto dejavnost v enakem obsegu, vendar je bil zavarovan na podlagi delovnega razmerja.
torej, če pravilno razumem, potem ni bojazni, da bi bil ob pokojnino oz. imel kakršnekoli probleme zaradi tega, ker je star že 63 let in je imel isto dejavnost pred nastopom statusa upokojenec.
ker ne vem trenutno ali je zpiz obvestil o t em, da ima dopolnilno dejavnost, ko je urejal dokumentacijo, me vseeno zanima kje piše, da v kolikor ni obvestil spiza, na vlogi za upokojitev , da mu lahko ukinejo pokojnino za nazaj? v katerem členu to piše ?
izredno hvaležna sem vam za pojasnitev problematike !
ker ne vem trenutno ali je zpiz obvestil o t em, da ima dopolnilno dejavnost, ko je urejal dokumentacijo, me vseeno zanima kje piše, da v kolikor ni obvestil spiza, na vlogi za upokojitev , da mu lahko ukinejo pokojnino za nazaj? v katerem členu to piše ?
izredno hvaležna sem vam za pojasnitev problematike !
Problem je le v tem, da ZPIZ ne preverja pogojev, ampak so dokazi za izpolnjevanje pogojev iz 18. člena na strani upokojenca. Z vnaprejšnjim obvestilom se ogneš kasnejšim možnim problemom - pritožbe, pošiljanje dokumentacije, ...