Najem poslovnih prostorov od FO in dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

maša
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Najem poslovnih prostorov od FO in dohodnina

Odgovor Napisal/-a maša »

:)Pozdravljeni,

Smo delniška družba s sedežem v SLO, ki ima predstavništvo v Beogradu. Naš predstavnik je najel poslovne prostore v BG od fizične osebe s katero imamo sklenjeno pogodbo, vendar nam le-ta ne izstavlja računov za plačilo najemnine. Glede na to da gre za fizično osebo, menim da je potrebno pridobiti davčno številko za tujo FO in obračunati ter plačati 25% dohodnine po Zakonu o posebnem davku na določene prejemke? Ali je to pravilno oz. ali je potrebno obračunati dohodnino, če smo mi kot PO na območju RS najemnik prostorov v BG, katere oddaja FO?

maša
Soncek
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Soncek »

Izstavljanje računov FO, mislim da pri njih ni nič drugače kakor pri nas. Torej, fizičnim osebam ni potrebno izstaviti računa.

Kar se tiče obračuna najemnine in odvajanja dohodnine, mislim da to morate narediti na načim kakor je to predvideno na teritoriju tuje drzave. Najbolje da se pozanimate pri njihovih davčnih uradih ali pri nasih firmah, katere že poslujejo s svojimi predstavništvi na teritoriju druge drzave. Nazadnje, njima morate plačati davek in ne nasim davcnim uradom.

Op.Nisem imel takšne izkusnje, samo mislim da je tako.

:???::???:
maša
Novinec
Novinec

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Soncek</i>
<br />Izstavljanje računov FO, mislim da pri njih ni nič drugače kakor pri nas. Torej, fizičnim osebam ni potrebno izstaviti računa.

Kar se tiče obračuna najemnine in odvajanja dohodnine, mislim da to morate narediti na načim kakor je to predvideno na teritoriju tuje drzave. Najbolje da se pozanimate pri njihovih davčnih uradih ali pri nasih firmah, katere že poslujejo s svojimi predstavništvi na teritoriju druge drzave. Nazadnje, njima morate plačati davek in ne nasim davcnim uradom.

Op.Nisem imel takšne izkusnje, samo mislim da je tako.

:???::???:
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

maša
mojca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mojca »

S slovensko dohodnino sigurno ni obdavčeno, verjetno pa je s srbsko, zato je najbolje, da se na njihovi davčni pozanimate, kako je s tem pri njih.
maša
Novinec
Novinec

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal mojca</i>
<br />S slovensko dohodnino sigurno ni obdavčeno, verjetno pa je s srbsko, zato je najbolje, da se na njihovi davčni pozanimate, kako je s tem pri njih.

maša
maša
Novinec
Novinec

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal mojca</i>
<br />S slovensko dohodnino sigurno ni obdavčeno, verjetno pa je s srbsko, zato je najbolje, da se na njihovi davčni pozanimate, kako je s tem pri njih.

Zakaj pa ne? Če bi hoteli iz Slovenije sprovesti nakazilo fizični osebi v tujino, ga ne bi mogli dokler ne bi predložili dokazila, da je bila dohodnina v SLO poravnana. Kaj je drugače, če gre za predstavništvo, saj gre za isto pravno osebo, ki ima nerezidentni račun v Srbiji in plačuje najemnino po njihovi zakonodaji in seveda plača tam vse potrebne dajatve, vendar ko pošlje dokumente v knjiženje v Slovenijo jih je potrebno obravnavati po slovenski zakonodaji ? Tu se mi poraja vprašanje kakšna je razlika, če je najemnina poravnana z nerezidentnega računa ali z transakcijskega računa iz Slovenije ? Še vedno gre za FO, ki je po zakonu o posebnem davku (ki ne loči med tujo FO in FO na ozemlju RS) zavezana plačilu 25% dohodnine ?

maša
Soncek
Začetnik
Začetnik

Zakaj enostavno ce gre tudi komplicirano ?????

Poslovati s tujo fizično osebo naravnost iz Slovenije je malo problematično. Ne vem koga imate tam, ali je sploh mogoce govoriti o predstavnistvu. Morda gre za nekoga, ki samo sedi v nekem apartmanu.

Izogniti se neposrednem poslovanju z fizično osebo je vedno mogoče.
Tedaj plačate račun za opravljeno storitev in pika.

-----------------------------------------
<u>in obračunati ter plačati 25% dohodnine </u>
-----------------------------------------
Kar se tiče tistih 25%, mislim da gre samo za akontacijo dohodnine, katera se dokončno poračuna ob dohodninski napovedi od prejemka, kateri se zmanjša za 40% normiranih stroškov.
maša
Novinec
Novinec

Vaša pripomba glede "apartmaja" je zelo neumestna in ne razumem vašega razburjanja, če odgovora ne veste. Glede 25% pa gre za plačilo dohodnine, ki se na koncu leta vključi v dohodninsko napoved, vendar nima prav nič opraviti z normiranimi stroški...

LP:)

maša
hobi dacar
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a hobi dacar »

Za Mašo:
Kot ste že sami ugotovili, je uporabna vrednost foruma omejena na preganjanje dolgega časa (bolj ali manj) naključnih "strokovnjakov". Tudi sam nimam pojma o dohodninskih zadevah, zato svetujem obisk davčnega svetovalca (v RS in v Srbiji), kar pa se tiče akontacije dohodnine in normiranih stroškov pa tole: ali gre za normirane ali kakšne drugačne stroške mi ni znano, zanesljivo pa vem, da se 25% akontacija obračunava od znižane osnove, ki znaša 60%, če gre za OPREMLJENE poslovne prostore, oz. celo samo 40%, če gre za OPREMLJENO stanovanje. Podjetje torej odvede samo 10 ali 15% najemnine (pa še to od spodnje osnove) - če je dogovorjena najemnina za opremljen poslovni prostor 1.000 €, potem najemnik dobi 869,57 €, akontacija dohodnine pa znaša 130,43 € - to pa je skoraj pol manj kot 25%. Jasno je, da bo najemnik s 1.000 € dodatnih mesečnih dohodkov najverjetneje padel v razred, kjer se (do)plačuje 50% davek, a to je njegov problem...

Pa lep pozdrav

Dušan
maša
Novinec
Novinec

[quote]<i>napisal hobi dacar</i>
<br />Za Dušana:

Žal sem res že ob prvem poslanem vprašanju ugotovila da gre pri odgovorih za različne "eksotične strokovnjake", ampak še vedno mislim, da sem imela smolo. Če ne, ne bi dobila niti vašega odgovora.

Kar se tiče teh "25%" pa sem se očitno narobe izrazila, ker zakon v tem primeru ne govori o "klasični" dohodnini temveč o "posebnem davku na določene prejemke". Gre za davek, ki se plača od vsakega posameznega bruto izplačila fizični osebi. O ostalem pa se strinjam z vami...

LP

maša
Soncek
Začetnik
Začetnik

Kar se tiče teh "25%" pa sem se očitno narobe izrazila,..
---------------------------------------------------------------

Ja, v tem je bil problem.

Lepa hvala za kompliment.
maša
Novinec
Novinec

Za Sončka:

Močno dvomim, da samo v tem...

LP

maša