RAČUN ZA REPREZENTANCO

Moderator: Mirko Zbačnik

fortun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

RAČUN ZA REPREZENTANCO

Odgovor Napisal/-a fortun »

Zaposlen (tudi direktor) gre na kosilo (hrana in pijača) s poslovnim partnerjem. A gredo lahko tudi ti stroški v reprezentanco in so davčno priznani (seveda 50 %)?? Se mi zdi, da sem nekje zasledila, da strošek za zaposlenega ni priznan (razlagam si da zato, ker je on pač upravičen do malice???) Kako delate drugi?
LP,
Fortun
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: RAČUN ZA REPREZENTANCO

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

ne predstavljam si, da bi račun prišel na firmo in bi potem zasliševali direktorja, kaj je on jedel in bi mu potem trgali od plače.... jaz dam cel račun na reprezentanco, direktor pa za tisti dan ne dobi povračila prehrane.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
fortun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

kaj pa če gre samo za pijačo??? prehrana mu za tisti dan torej pripada - a v tem primeru so to davčno priznani stroški v celoti ali samo tisti, ki jih imamo s poslovnim partnerjem?? a obstaja kaka pravna podlaga, da si to preberem??
LP,
Fortun
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

reprezentanca pomeni pogostitev poslovnih partnerjev, ampak verjetno direktor ne bo zraven gledal, ko bodo partnerji pili oziroma ne bo svoje pijače plačeval sam oziroma ga prav tako drug dan ne boste zasliševali, kaj je on pil.... saj je logično, da tudi nekdo iz firme nekaj spije s partnerji in se mu to ne trga od plače.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
fortun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ja, saj meni je to čist jasno in logično - ampak če bo tako razmišljala tudi davčna, je pa druga pesem... skratka vi vse te stroške enostavno upoštevate in si odbijate od davčne osnove. Sem pa tudi zasledila, da na račun ni treba več vpisovati imena in priimka ter podjetja iz katerega prihaja poslovni partner, ampak da je potrebno napisati samo podjetje. Kako pa to vi prakticirate?
LP,
Fortun
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ni panike; tudi davčna bo tako razmišljala, saj drugače ne more.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Saj zato je najbrž samo 50% davčno priznano : tista polovica, ki jo popapa gost?? lp

Pa še to: po kakšnem predpisu svojemu zaposlenemu ne bi priznal prehrane za tisti dan? lp
mali007
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mali007 »

fortun napisal/-a:Sem pa tudi zasledila, da na račun ni treba več vpisovati imena in priimka ter podjetja iz katerega prihaja poslovni partner, ampak da je potrebno napisati samo podjetje. Kako pa to vi prakticirate?
Kdo je bil in zakaj sta se dobila...
Piknik
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Piknik »

Da ne odpiram nove teme.

Zanima me ali se račun za pijačo (za zaposlene podjetja, brez poslovnih partnerjev) tudi lahko tretira kot reprezentanca. Zaposleni so imeli terenski sestanek in šli na pijačo ter račun vzeli na firmo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To je usluga, ki jo podjetje omogoča vsem.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Piknik
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Piknik »

Super. Se pravi so lahko tudi samo udeleženci iste firme. Ne vem od kje mi je ostal podatek da moraš napisat zraven še vsaj enega gosta iz druge firme.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podatek je zaradi verodostojnosti pogostotve, zaradi dokazovanja upravičenosti stroška. Če gre za nudenje usluge, katere možnost koriščenja imajo vsi zaposleni je to davčno nepriznan odjhodek, ki ga lahko upoštevate v poslovni bilanci, vendar ni boniteta.
Mirko Slika
Odgovori