začetniška vprašanja glede knjiženja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ines4
Začetnik
Začetnik

začetniška vprašanja glede knjiženja

Odgovor Napisal/-a ines4 »

Pozdravljeni, imam par čisto začetniških vprašanja glede knjiženja pri enostavnem knjigovodstvu, ki ugotavljam, da ni čisto nič enostavno, mi je dvostavno veliko bolj logično, ampak...
1.) če imam najprej knjiženo neko terjatev ali obveznost in je čez nekaj časa ta račun plačan, me zanima kako zaprem to terjatev/obveznost? Ali v isto vrstico, kjer imam vpisano terjatev/obveznost, vpišem samo datum plačila in je s tem zaprto, ali pa moram plačilo knjižiti v novo vrstico, z vsemi podatki? Predvidevam, da ta druga varianta.
2.) če plačam račun z gotovino, to knjižim tudi med prenose denarja iz gospodinjstva v podjetje, ampak ne vem katero št. listine vzeti, kateri dokument je podlaga? Št. računa, ki ga plačam ali npr.št. temeljnice (če gre za prispevke, kilometrino,..), ali pa mora to biti bančni izpisek?
3.) ali je potrebno sproti voditi tudi stanje na trr?
4.) za obračun stroškov prehrane za sp vzamem ceno 6,12 €/dan?
5.) knjiženje plačila za ajpes...glede na to, da ne pošiljajo položnic, ampak jo moraš sam napisati, knjižim to kar s temeljnico pod obveznosti? Kaj vse mora vsebovati temeljnica?
Hvala za pomoč, Ines
RENA
Začetnik
Začetnik

Re: začetniška vprašanja glede knjiženja

Odgovor Napisal/-a RENA »

Če delate ročno, se plačila knjižijo kar v isto vrstico pod kolono plačila in datum, mogoče še oznaka TRR ali gotovina.
V kolikor pa imate program, vam pa verjetno pnuja možnost plačila.
Vsekakor se ne knjiži komplet dokument še enkrat.
Vodi pa se evidenca pretokov denarnih sredstev med podjetjem in gospodinjstvom, kamor pa vpisujete dokument, ki ga plačate iz os.računa in dvige iz TRR itd.
Vodi se tudi evidenca ostalih terjatev in obveznosti: akot.davka, krediti, prejeti in dani avansi....
Prispevki zavezanca se lahko knjižijo na podlagi OPSVZ obrazca, ki se izpiše iz E-davkov.
Malica je res 6,12 €/dan in se knjiži s temeljnico, katero je pa najboljše, da kupite v papirnici.

Dvostavno knjigovodstvo je res bolj pregledno, lahko se odločite za dvostavno z obvestilo na DURS, ampak ne med letom, do 31.12. za naslednje poslovno leto.
rena
RENA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RENA »

Ja še za Ajpes, pošljejo najprej račun za predplačilo in kasneje še račun.
Račun za predplačilo gre v knjigo ostali terjatev/obveznosti.
Račun pa v prihodke/odhodke.
rena
ines4
Začetnik
Začetnik

Hvala za pojasnila, ampak tole knjiženje pretokov med podjetjem in gospodinjstvom mi še zmeraj ni jasno. Torej, če plačam neki račun z gotovino, knjižim to plačilo med prenose iz gospo. v podjetje pod isto številko listine, kot sem ga knjižila pod obveznosti ali drugače? Ali pa moram imeti vedno, ko plačam z gotovino dokaz (izpisek bankomata ali banke), da sem dvignila denar? Ko knjižim stroške prehrane, najprej knjižim temeljnico v KPO in nato še v pretoke med gosp. in podjetjem pod isto št. listine, kot je št. temeljnice?
Glede Ajpesa pa sem jaz že nekaj časa nazaj oddala BS in IPI ter takrat tudi plačala s položnico. Ko sem oddala obrazce je tudi pisalo, da če še nisem plačala, naj plačam na določeni sklic, ...Tako, da se mi zdi čudno, da bi potem še naknadno pošiljali račun. Ne vem, no...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Plačilo položnice, oziroma izvedba plačila prek spletnega bančništva pomeni le plačilo neke storitve in to ni podlaga za knjiženje stroška, katerega ste plačali. Nastane terjatev do AJPES-a in oldiv denarnih sredstev. Ko vam bo AJPES poslal račun, boste lahko to terjatev zaprli z nastalo obveznsotjo in hkrati evidentirali strošek.

Upam, da nisem preveč...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ines4
Začetnik
Začetnik

Hvala za pojasnilo. Sem medtem res že prejela predračun od AJPES-a.
Odgovori