Spoštovani!
Zanima me, kako knjižite potem, ko imate dobiček in je potrebno potem še knjižiti davek iz dobička, potem pa čisti dobiček??
Ali je takole prav: 8000/8100 , 8100/2640 - to je samo davek
8000/8150 , 8150/9320 - to pa je potem čisti dobiček ??
Kaj pa akontacije ki se sedaj plačujejo čez leto? Na 1612?
Hvala vsem!
knjiženje dobička in obveznosti za davek
Moderator: Mirko Zbačnik
knjiženje dobička in obveznosti za davek
Začetnica na področju računovodstva
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: knjiženje dobička in obveznosti za davek
Nov znesek obveznosti je na 264, katera se zapira s plačilom akontacij. Na kontu 161 bi izkazovali terjatev za davek od dobička (imeli bi preplačilo).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Se pravi celoten znesek akontacij ki jih moramo letos plačevati poknjižim na 264, ter se potem vsaki mesec pač zmanjšujejo? Isto tudi poknjižim obveznost za davek, in ga sedaj zaprem ko je bilo plačilo?? Vse to še na 31.12.2009?
Kaj pa ostale knjižbe- so vredu?
Kaj pa ostale knjižbe- so vredu?
Začetnica na področju računovodstva
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Obveznost knjižite že ob zaključku poslovnega leta, zapira se s plačili, ki kasnijo - plačila so na mesec oziroma na trimesečje. Poleg nove obeznosti/terjatve je v saldu še tudi stanje predhodne obveznosti/terjatve.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Meni se pa zdi bolj prav vaš način,tincika.
Akontacije tudi jaz med letom knjižim na 161, konec leta pa zaprem med seboj 264 in 161 s temeljnico.
Akontacije tudi jaz med letom knjižim na 161, konec leta pa zaprem med seboj 264 in 161 s temeljnico.