Imamo sledeči primer:
naš zunanji sodelavec (z njim imamo sklenjeno pogodbo o sodelovanju; plačan je s provizijo glede na promet) je šel za nas na sejem v tujino. Tam je bil 3 dni. Pripadale bi mu dnevnice, pričakuje pa tudi povračilo določenih stroškov (parkirnina, cestnina...). Tja je šel z našim službenim avtom in imel napisan tudi potni nalog. Ali mu lahko povrnemo te stroške preko potnih nalogov? Jaz mislim, da ne. Če imam prav, me zanima, kako naj mu potem sploh povrnemo te stroške.
Prosim za nasvet in vaše izkušnje. Hvala.
potni nalogi za zunanjega sodelavca
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: potni nalogi za zunanjega sodelavca
Ne , ne morete. Te stroške mu obrutite in izplačate skupaj z zaslužkom po pogodbi. ( če dela z vami preko podjemne pogodbe )
Obrutiti pomeni, da moramo v bistvu plačati vse prispevke tako kot pri plači? Prispevke iz in na znesek?
A se ne obrutijo samo plačila v naravi? Tukaj bo pa izplačilo v denarju - povračilo stroškov...
jaz bi si razlagala takole:
če mu moramo povrniti za 100 eur stroškov, to pomeni za nas 100 eur bruto. Od teh odštejemo akont.dohod. 25% oz. jo nakažemo na davčno (upoštevamo normirne stroške 40%), njemu pa nakažemo razliko.
jaz bi si razlagala takole:
če mu moramo povrniti za 100 eur stroškov, to pomeni za nas 100 eur bruto. Od teh odštejemo akont.dohod. 25% oz. jo nakažemo na davčno (upoštevamo normirne stroške 40%), njemu pa nakažemo razliko.
Tudi izplačila v "gotovini" morate obrutiti, če mu izplačujete dejansko nastale stroške (če je po nalogih za službena potovanja znesek povračil npr. 100€ je to neto izplačilo, ki ga morate obrutiti, da dobite osnovo od katere boste obračunali dohodnino).
Me pa zanima kakšno pogodbo imate, da pri njej upoštevate 40% normiranih stroškov? Običajni normirani stroški pri podjemni pogodbi (kamor bi spadala npr. provizija pri sklepanju poslov...) je 10%-ov, pri tistih, ki opravljajo dejavnost je 25%-0v, kulturniki imajo npr. 25% + 15% posebno osebno olajšavo..... SKRATKA: gre za vsebino sklenjenega poslovnega odnosa s fizično osebo???.
lp
Me pa zanima kakšno pogodbo imate, da pri njej upoštevate 40% normiranih stroškov? Običajni normirani stroški pri podjemni pogodbi (kamor bi spadala npr. provizija pri sklepanju poslov...) je 10%-ov, pri tistih, ki opravljajo dejavnost je 25%-0v, kulturniki imajo npr. 25% + 15% posebno osebno olajšavo..... SKRATKA: gre za vsebino sklenjenega poslovnega odnosa s fizično osebo???.
lp