13.plača in plačevanje prispevkov (po 1.1.05)

Moderator: Mirko Zbačnik

anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ali bo po novem potrebno vse prispevke in plačo nakazovati do 15. dne v mesecu, ali je že sedaj tako. Vem da za s.p.je to velja, mi izplačujemo po 20, pa ni bilo nikoli nič narobe(do sedaj).

LP
ana-nana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ana-nana »

Ali pa ni mogoče razumeti tako:
-prispevke iz plače in dohodnino po 2. odstavku 335. člena (zavezanec-firma ni tudi zavarovanec-delavec, kar pomeni da zavezanec za zavarovanca samo obračuna, mu odtegne in namesto njega plača) - torej na dan izplačila plače
-prispevke na plačo ter davek na plačo pa po 1. odstavku 335. člena (tu ja pa govora samo o zavezancu in ne tudi o zavarovancu)-torej do 15. v mesecu. Sem padejo tudi s.p.-ji, ki pa so imeli tako urejeno itak že do sedaj.

?????????????
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni vsi sodelujoči. Sem šla malo brat tale Zakon o davčnem postopku, pa kaže, da moji možgani funkcionirajo povsem drugače, kot možgani tistih, ki pišejo zakone. Vse tako zakomplicirajo, da zdaj niti ne veš več, kdaj boš moral plačati davke in prispevke. A se to res ne da napisati v bolj enostavni in razumljivi obliki - ali pa sem samo jaz preprosto čudna??
Pred 8 leti, ko sem začela z računovodstvom, sem bila prav navdušena, v zadnjih letih pa je moje navdušenje precej skopnelo, prav zaradi vseh teh vse bolj kompliciranih zakonov in pravil.
Davčni in računovodski svetovalci pa služijo.
No, pa saj je konec tedna in vsaj za dva dni bomo lahko odmislili službene probleme. LP:):):):):):):):):wink:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni vsi sodelujoči. Sem šla malo brat tale Zakon o davčnem postopku, pa kaže, da moji možgani funkcionirajo povsem drugače, kot možgani tistih, ki pišejo zakone. Vse tako zakomplicirajo, da zdaj niti ne veš več, kdaj boš moral plačati davke in prispevke. A se to res ne da napisati v bolj enostavni in razumljivi obliki - ali pa sem samo jaz preprosto čudna??
Pred 8 leti, ko sem začela z računovodstvom, sem bila prav navdušena, v zadnjih letih pa je moje navdušenje precej skopnelo, prav zaradi vseh teh vse bolj kompliciranih zakonov in pravil.
Davčni in računovodski svetovalci pa služijo.
No, pa saj je konec tedna in vsaj za dva dni bomo lahko odmislili službene probleme. LP:):):):):):):):):wink:
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Krasno, danes sem tudi jaz dobila nalogo, naj preverim kako je z izplačilom božičnice. In - bolj kot brskam, manj mi je jasno. Ponekod
obravnavajo božičnico ali trinajsto plačo - kot en pojem, drugod pa božičnico in trinajsto plačo - kot dva različna pojma.
Je razlika ali ni? Kako se obračuna in kako knjiži?
MICIKA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MICIKA »

Mislim, da bi bili vsi (razen delodajalcev) veseli če bi bil tu vmes IN!!!:D:D:D
Vendar po moje je to isto, vsaj pri nas je božičnica isto kot 13. plača.:sad:

mici
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Po zadnji informaciji naj bi se 13. plača obračunala normalno, kot vsaka druga plača in gre v pokojninsko osnovo. Božičnica pa so manjši zneski, obračuna pa se samo dohodnina (tako kot regres?).
Zanima me ali to drži?
tajana
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tajana »

Mislim, da bo kar držalo, da sta božičnica in 13. plača dva različna pojma, tudi glede upravičenosti delavcev do izplačila.

Božičnica naj bi se izplačala vsem delavcem v enakem znesku, ki ni odvisen od osnovne plače in do izplačila so upravičeni vsi, ki so redno zaposleni na dan izplačila - tudi odsotni delavci (bolniška, porodniška...) Lahko se izplača tudi npr. v bonih. Prispevki naj se ne bi plačevali.

Od 13. plače se plačujejo prispevki, zneski so odvisni od osnovne plače posameznega delavca (ali drugega kriterija!) in od prisotnosti (odsotni zaradi porodniške naj ne bi bili upravičeni do izplačila oz. lahko v sorazmernem znesku).

Menim pa, da je zadeva zelo nerazdelana, da vsak dela po svoje, delavcem, ki imajo srečo da kaj dobijo je čisto vseeno ali je to božičnica ali 13. plača.

Kolektivna pogodba govori le o delu plače iz naslova delovne uspešnosti, vsa ostala imena izplačil smo si izmislili sami.

Lep pozdrav vsem - in veliko božičnic in trinajstih plač vam želim.
Odgovori