ALI JE IZPLAČILO BOŽIČNICE DAVČNO PRIZNAN ODHODEK, OZIROMA KAKO JE S TEM PRI 13.PLAČI? SLIŠALA SEM, DA BOŽIČNICA NE GRE V OSNOVO ZA POKOJNINO. KDO VE KAJ O TEM?
LEP POZDRAV!
IZPLAČILO 13.PLAČE, BOŽIČNICE
Moderator: Mirko Zbačnik
Izplačilo božičnice je davčno priznan odhodek, vendar le, če ima podjetje to opredeljeno v svojih aktih - da se božičnica izplača. Lani, ko sem klicala na Zvezo glede tega, mi je svetovalka rekla, da se lahko izplača le, če ima podjetje dobiček, drugače pa ne. Obdavčena je enako kot vsaka plača, če pa gre v osnovo za pokojnino, tega ne vem - verjetno pa bi lahko dobila informacijo na SPIZu.
LP8-):D
LP8-):D
Jaz sem dobila naslednje tolmačenje, de je božičnica lahko v znesku manjšem od plače od katere se obračunajo vsi prispevki in davki in ne gre v pokojnonsko osnovo, plača pa mora biti v višini najmanj 117.500 sit bruto in gre v pokojninsko osnovo. Se pravi božičnica je lahko tudi 5000 sit.
Če se motim me prosim popravite.
Če se motim me prosim popravite.
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Božičnica in trinajsta plača ni določena v ZDR in tudi ne v SKPgd, določajo pa jo nekatere KP dejavnosti.Lahko se izplačuje kot del plače, ali druge vrste plačil, ali drugo plačilo.
Po ZDR bi se božičnica lahko izplačevala kot del plače vsem delavcem kot plačilo za poslovno uspešnost, če bi bila dogovorjena v KP ali/in pogodbi o zaposlitvi. Po davčnih predpisih pa božičnica ni davčno priznan odhodek.
Pomembno je tudi ali se božičnica izplačuje kot del plače ali kot druga vrsta plačil. V prvem primeru se zaposlenim priznava v pokojninsko osnovo, pogoj pa je da je določena v KP ali pogodbi o zaposlitvi in da je delodajalec plačal prispevke za socialno varnost. V primeru, če se božičnica izplača kot druga vrsta plačil in ne kot del plače, pa se kljub plačilom prispevkov zaposlenim ne všteva v pokojninsko osnovo. To slednje izplačilo kot druga vrsta plačil)pa ni skladno z 6.alinejo 42.člena ZPIZ-1.Ta alineja določa da se prejemki v naravi ne vštevajo v pokojninsko osnovo, razen kadar pomenijo sestavni del plačila po pogodbi o zaposlitvi in so od njih plačni prispevki.
Lidija
Po ZDR bi se božičnica lahko izplačevala kot del plače vsem delavcem kot plačilo za poslovno uspešnost, če bi bila dogovorjena v KP ali/in pogodbi o zaposlitvi. Po davčnih predpisih pa božičnica ni davčno priznan odhodek.
Pomembno je tudi ali se božičnica izplačuje kot del plače ali kot druga vrsta plačil. V prvem primeru se zaposlenim priznava v pokojninsko osnovo, pogoj pa je da je določena v KP ali pogodbi o zaposlitvi in da je delodajalec plačal prispevke za socialno varnost. V primeru, če se božičnica izplača kot druga vrsta plačil in ne kot del plače, pa se kljub plačilom prispevkov zaposlenim ne všteva v pokojninsko osnovo. To slednje izplačilo kot druga vrsta plačil)pa ni skladno z 6.alinejo 42.člena ZPIZ-1.Ta alineja določa da se prejemki v naravi ne vštevajo v pokojninsko osnovo, razen kadar pomenijo sestavni del plačila po pogodbi o zaposlitvi in so od njih plačni prispevki.
Lidija