Prispevki marec
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Prispevki marec
Pomemben je samo podatek v INFIZ v prvem stolpcu - dohodek pod oznako 2210.
Tega preračunaš na letno raven ( krat 12/4 mesece - to je krat 3) in odbiješ normirane stroške 25% (ali krat 0,75).
Dohodek iz AH in prispevki na določitev osnove za prispevke ne vplivajo!!!
LP
Tega preračunaš na letno raven ( krat 12/4 mesece - to je krat 3) in odbiješ normirane stroške 25% (ali krat 0,75).
Dohodek iz AH in prispevki na določitev osnove za prispevke ne vplivajo!!!
LP
Kako se razdeli splošna oljašava (imam jo v višini 3051 evrov) - pri dohodnini so mi jo odšteli od celotnega zneska (avtorske + s.p. prihodki), ampak kako se potem to upošteva pri prispevkih?
11112,31 x 3 - 2778,08 = 30557 če dam pa x0.75, pride pa 25000 evrovorljek napisal/-a:Pomemben je samo podatek v INFIZ v prvem stolpcu - dohodek pod oznako 2210.
Pa to pride cifra 30558 ali 25000 evrov!
To je 2x več od osnove, ki sem jo ustvarila z avtorskimi + s.p. prihodki skupaj
Pravilno je 25000 - tretji razred. (za mišjo dlako, da ni celo četrti.)
Takoj prošnjo na ZPIZ z utemeljitvijo, da je ta razporeditev povsem nerealna v primerjavi s tistimi po dejanskih stroških, ker predpostavlja, kot da boš trikrat na leto dobila subvencijo 4500 E!!
lp
Takoj prošnjo na ZPIZ z utemeljitvijo, da je ta razporeditev povsem nerealna v primerjavi s tistimi po dejanskih stroških, ker predpostavlja, kot da boš trikrat na leto dobila subvencijo 4500 E!!
lp
Ja, lahko bi to storila, samo berem po vseh forumih, da te ne šmirglajo, oziroma, da cel proces traja nekaj mesecev, vmes pa moraš plačevat višje prispevke, ki jih ne dobiš nazaj.
Bom jutri še enkrat poklicala davčno kontrolorko za info črno na belem. Če res padem v 3. razred, bom takoj zaprla s.p., ker niti pod razno nimam 500 evrov na mesec za prispevke, letos je bil včasih to moj mesečni zaslužek
Bom pač prevajala spet po avtorskih in ignorirala dejstvo, da bom nekoč stara in bom kao rabla penzijo

Bom jutri še enkrat poklicala davčno kontrolorko za info črno na belem. Če res padem v 3. razred, bom takoj zaprla s.p., ker niti pod razno nimam 500 evrov na mesec za prispevke, letos je bil včasih to moj mesečni zaslužek
Danes sem klicala davčno kontrolorko in mi je spet rekla, da glede na to, da imam osnovo 7300 evrov iz dohodkov s.p., ostanem v prvem razredu, ker je meja za drugi razred 7700 evrov ali nekaj takega. Informativni izračun dohodnine sem dobila 31.3. in je rekla, da v podatkih za mojo davčno številko ni videti še nobenih sprememb glede višine prispevkov (verjetno je njen dostop do podatkov o mojem davčnem profilu najbolj verodostojen vir?), da naj jo sicer še pokličem konec maja, ampak da glede na znesek še celo leto ostanem v prvem razredu za prispevke. Kar je megaultrasuperneznansko fantastično
E pa sad, ti pavšalni zneski pol ne štimajo. Ona o letnem preračunavanju ni rekla niti besedice, kot osnovo za prispevke je pogledala izključno osnovo iz s.p., torej 7300 evrov, kar se mi zdi edino fair.
E pa sad, ti pavšalni zneski pol ne štimajo. Ona o letnem preračunavanju ni rekla niti besedice, kot osnovo za prispevke je pogledala izključno osnovo iz s.p., torej 7300 evrov, kar se mi zdi edino fair.
Bojim se, da bo sledila hladna prha - referentka očitno nima pojma:
P R A V I L N I K
o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove
2. člen
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se uvrstitev v zavarovalno osnovo za zavarovance, katerim se davčna osnova od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov, določi na podlagi zadnje odločbe o odmeri dohodnine in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša odločba o odmeri dohodnine.
(5) Ne glede na prejšnji odstavek se zavarovalna osnova zavarovanca iz drugega in tretjega odstavka tega člena določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, ki je ugotovljen na podlagi odločbe o odmeri dohodnine brez upoštevanja prispevkov za socialno varnost ter brez olajšav v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino.
4. člen
(
(4) Ne glede na prvi odstavek tega člena se doseženi dobiček, ugotovljen na podlagi obračuna davka, ki se ne nanaša na celotno davčno leto, določi tako, da se doseženi dobiček, ugotovljen v skladu s prvim odstavkom tega člena, preračuna na letno raven. Preračun se opravi na naslednji način:
Dl = (Dn/n) x 12, pri čemer je:
Dl – doseženi dobiček, preračunan na letno raven,
Dn – doseženi dobiček, določen na podlagi davčnega obračuna,
n – število mesecev, na katere se nanaša doseženi dobiček.
(5) Pri določanju števila mesecev, na katere se nanaša dobiček (n) iz prejšnjega odstavka, se upošteva število dni v začetnem mesecu, na katero se nanaša obračun davka, odvisno od tega, ali se obračun davka nanaša na manj kot 15 dni oziroma več kot 15 dni začetnega meseca. V primeru, da se nanaša na več kot 15 dni, se začetni mesec šteje, v nasprotnem primeru pa ne.
5. člen
(1) Doseženi dobiček iz petega odstavka 2. člena tega pravilnika se za zavarovanca iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika na podlagi odločbe o odmeri dohodnine določi tako, da se od dohodka odštejejo normirani odhodki.
(3) Določbe četrtega odstavka 4. člena tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi pri določitvi doseženega dobička iz petega odstavka 2. člena tega pravilnika za zavarovanca iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika.
lp
P R A V I L N I K
o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove
2. člen
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se uvrstitev v zavarovalno osnovo za zavarovance, katerim se davčna osnova od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov, določi na podlagi zadnje odločbe o odmeri dohodnine in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša odločba o odmeri dohodnine.
(5) Ne glede na prejšnji odstavek se zavarovalna osnova zavarovanca iz drugega in tretjega odstavka tega člena določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, ki je ugotovljen na podlagi odločbe o odmeri dohodnine brez upoštevanja prispevkov za socialno varnost ter brez olajšav v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino.
4. člen
(
(4) Ne glede na prvi odstavek tega člena se doseženi dobiček, ugotovljen na podlagi obračuna davka, ki se ne nanaša na celotno davčno leto, določi tako, da se doseženi dobiček, ugotovljen v skladu s prvim odstavkom tega člena, preračuna na letno raven. Preračun se opravi na naslednji način:
Dl = (Dn/n) x 12, pri čemer je:
Dl – doseženi dobiček, preračunan na letno raven,
Dn – doseženi dobiček, določen na podlagi davčnega obračuna,
n – število mesecev, na katere se nanaša doseženi dobiček.
(5) Pri določanju števila mesecev, na katere se nanaša dobiček (n) iz prejšnjega odstavka, se upošteva število dni v začetnem mesecu, na katero se nanaša obračun davka, odvisno od tega, ali se obračun davka nanaša na manj kot 15 dni oziroma več kot 15 dni začetnega meseca. V primeru, da se nanaša na več kot 15 dni, se začetni mesec šteje, v nasprotnem primeru pa ne.
5. člen
(1) Doseženi dobiček iz petega odstavka 2. člena tega pravilnika se za zavarovanca iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika na podlagi odločbe o odmeri dohodnine določi tako, da se od dohodka odštejejo normirani odhodki.
(3) Določbe četrtega odstavka 4. člena tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi pri določitvi doseženega dobička iz petega odstavka 2. člena tega pravilnika za zavarovanca iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika.
lp
Referentka je gospa v letih, ni novinka.
Če njej v mojem davčnem profilu ne pokaže višjih prispevkov, kje in komu potem to pokaže? Saj nimam druge uradne osebe za kontaktirat glede prispevkov in davkov kot svojo določeno davčno referentko, ki pa ves čas trdi enako.
Za april sem torej izpolnila formular na e-davkih in plačala prispevke za prvi razred - tako kot mi je svetovala moja davčna kontrolorka. Če bo kaj narobe, se lahko zgovarjam nanjo kot na uradno osebo, papirja o tem, da moram plačat več, nisem dobila, torej kaj naj drugega.
Če njej v mojem davčnem profilu ne pokaže višjih prispevkov, kje in komu potem to pokaže? Saj nimam druge uradne osebe za kontaktirat glede prispevkov in davkov kot svojo določeno davčno referentko, ki pa ves čas trdi enako.
Za april sem torej izpolnila formular na e-davkih in plačala prispevke za prvi razred - tako kot mi je svetovala moja davčna kontrolorka. Če bo kaj narobe, se lahko zgovarjam nanjo kot na uradno osebo, papirja o tem, da moram plačat več, nisem dobila, torej kaj naj drugega.
Kike, Orljek vas je zgolj opozoril na zakonsko podlago svojih trditev - v končni fazi se zna zgoditi, da boste napačno informacijo referentke drago plačali kasneje ... Predlagam vam, da še enkrat preverite pri referentki in jo povprašate o členih, navedenih v Orljekovem odgovoru - škoditi ne more ...
Želim Ti , da bi šlo tako skozi (kot je prišel dobro skozi Andrej v podobni temi), samo opozarjam na možne kasnejše ukrepe dursa za nazaj.Kike napisal/-a: Če bo kaj narobe, se lahko zgovarjam nanjo kot na uradno osebo, papirja o tem, da moram plačat več, nisem dobila, torej kaj naj drugega.
Najbrž referentka ni dala od sebe nič pisnega, tako da se boš težko izgovarjala nanjo, (mi pa moramo ravnati po predpisih).
Če upaš, da bo šlo po Andrejevem vzorcu, jih nič več ne sprašuj (drugače bodo tudi oni ugotovili, kako bi moralo biti) in upaj na najboljše.
lp
Nina, referentka mi je večkrat povedala isto zgodbo glede izračuna prispevkov in da naj ne skrbim. Pisnega res nič nimam od nje, ampak če mi je uradno dodeljena kot referentka - v nasprotju z xy osebo, ki jo pokličeš za info in do tebe nima nikakršnih "obveznosti" - bi se lahko zgovarjala nanjo, saj mi je uradni vir davčnih in sorodnih informacij. Ne more reči, da ne ve, kdo sem in da se nisva pogovarjali o tem. Mogoče bi morala snemati tel. pogovore, heh. V bistvu bi lahko, imam vso opremo
Orljek, imate prav, dokler ne dobim odločbe, da moram plačevati višje prispevke, ne bom več drezala in bom upala na najboljše.
Orljek, imate prav, dokler ne dobim odločbe, da moram plačevati višje prispevke, ne bom več drezala in bom upala na najboljše.
Ker je ravno govora o zavarovalnih osnovah, bi samo preverila ali razumem pravilno. S.p. ima odločbo PIZ za polovični delovni čas zaradi invalidnosti III. stopnje. V tem primeru se osnovo za prispevke izračuna enako, kot da bi delal polni delovni čas, ne glede na to, da ima prihodke tudi s strani PIZ-a? Osnova je zap.9 iz davčnega obračuna + prispevki iz naslova opravljanja dejavnosti?