Smo podjetje DZ z ID SI, ki spada v gradbeno dejavnost (elektroinstalacije). Za gradbeno podjetje smo opravili podizvajalsko delo za končnega naročnika tega gradbenega podjetja, ki je fizična oseba. Zanima me ali tudi v tem primeru uporabimo obrnjeno davčno stopnjo za to podjetje, ne glede na to, da je končna stranka fizična oseba?
Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem!
Lp!
DDV 76.a člen
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: DDV 76.a člen
Mislim da. Saj ni važno kdo je tretji v verigi. Vi poslujete z firmo ki ima ID za DDV in ste ji opravili storitev po 76a členu. Torej 20%DDV prikazan tako kot mora bit - 76a člen.
Lp primož
Lp primož
Menim, da je na izdanem računu napisna obrnjena davčna obveznost 76.a člena,s prikazano stopnjo ddv 8,5%, vendar, bi bilo dobro zahtevati tudi naročilnico od gradbenega podjetja, na kateri, piše, da dela za namene fizične osebe, kot končnega kupca.
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

nina0 ima prav, sem preverila na Zvezi, ker sem imela podoben primer; obrnjena davčna obveznost - 20 %, ne glede za koga naroča, ker je davčni zavezanec z ID.
Orhideja, prosim, vas, da pogledate X12/09 str. 58 zgled 1, kjer je prikazan vzorec računa.
Prosim, za mnjenje. Hvala.
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Točno to sem gledala. V našem primeru sem vedela, da izvajalec - naročnik storitve opravlja gradbeno storitev za fizično osebo in bila totalno zmedena. Zato sem vprašala na Zvezo davčno svetovalko, ki je odgovorila, da ni pomembno kdo je v verigi in je stopnja 20% . Upam, da nisem razumela narobe... Še vedno pa se sprašujem kdaj pa se pri 76.a členu sploh uporablja stopnja 8,5% - kadar so zaračunane neposredno investitorju-stanovanjska gradnja? Očitno je v IKS-U primer, ko je naročnik storitve lastnik stanovanjskega in poslovnega objekta?droga5 napisal/-a:Orhideja, prosim, vas, da pogledate X12/09 str. 58 zgled 1, kjer je prikazan vzorec računa.
Priznam, da vlada tu precejšna zmeda in bi bilo prav, da preberemo še kakšno mnenje.
Lep pozdrav!
Orhideja