knjiženje deležev zemljišč
Moderator: Mirko Zbačnik
knjiženje deležev zemljišč
Zanima me kako se knižijo deleži zemljišč. Primer: podjetje kupi delež parcele npr. 1020/1 v izmeri 48 m2 in sicer 7/21-tin, pogodbena vrednost pa znaša 30000 EUR. Kako knjižimo to parcelo v osnovna sredstva? Kako je potem v računovodskih izkazih? Prosim, če mi lahko kdo pojasni to na kakšnem primeru.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: knjiženje deležev zemljišč
Menim, da ni problematičen delen nalup zemljišča. Nabavna vrednsot se ob nabavi pripozna v pogodbeni višini. Zemljišča ne amortiziramo. Slabitev oziroma tudi krepitev je odvisna od modela vrednotenja, ki jo izberete za zemlišča. Primeren model za zemljišča je model vrednotenja, kjer na osnovi cenitve poobčaščene osebe prilagajate nabavno vrednost zemljišč. Zemljiša se ne amortizirajo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

V bistvu me ne zanima vrednost zemljišč in kam knjižiš, ampak konkretno knjiženje (ali knjižiš parcelno številko in površino v metrih, ki je izračunana glede na delež ali pa celotno površino parcele in zraven dodaš delež).
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Podatki se nanašajo bolj na opis zemljišča - navedel bi največ podatkov, da se ve, kakšno je to zemljišče in kolikšen del pripada podjetju. Na sam "postopek" knjiženja to ne vpliva, kar je res.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pri odmeri prodanega dela zemljišča ta del dobi svojo številko.