Včeraj sem napisala vprašanje na Davčni urad Celje - moram pohvaliti gospo, ki je v pomoč nam, zavezancem!
Namreč, prevozniki obračunavamo prav - če je uvoznik že prevoz vključil v carinsko osnovo, prevoznik ne zaračuna DDV, drugače smo ga dolžni zaračunati... V primeru pregleda, je dolžan prevoznik predložiti dokazilo, na podlagi česa se je skliceval na oprostitev. Tu nastopijo dobri poslovni odnosi in komunikacija - moram reči, da se je kar nekaj podjetij s tem že sprijaznilo in razumejo nastalo situacijo - posredujejo carinske dokumente na faks, mail, da lahko tudi mi krijemo naše poslovanje v primeru pregleda.
Vendar, kot sem že navedla, jaz imam na EUL pod oznako prevoza 300eur, zaračunat ga moram pa 400eur. Kaj je razlika? Na carini so mi pojasnili (ukvarjamo se samo s storitvami, tako da z carino, uvozom nimam pojma) da oni pod to postavko vpišejo prevoz do prve carine z mejo EU. Kaj je potem s to razliko, ker če se tu sklicuješ na prevoz vkjučen v carinsko osnovo, je torej bil obračunan malo premalo??? Ima kdo tu kakšno mnenje?
Zdaj pa primer... Prevoz na relaciji Beograd - Ljubljana zaračunaš davčnemu zavezancu iz tretjih držav. Katera klavzula - 1 odstavek 25 člena ali 50 člen, ker je prevoz vključen v carinsko osnovo?