Odpoved, odpravnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
susana
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odpoved, odpravnina

Odgovor Napisal/-a susana »

Trenutno sem do predvidoma januarja 2005 na porodniškem dopustu. Redno sem zaposlena, vendar se je med mojo odsotnostjo del proizvodnje preselil na drugo, zelo oddaljeno lokacijo. Predvidevam, da mi bodo ob vrnitvi predlagali iz. vročili sklep o premestitvi. Zanima me, ali me lahko, glede na dejstvo, da sem mati dveh predšolskih otrok (1 in 4 leta, odpustijo, če ne sprejmem premestitve. Ali sem zaščitena in koliko časa, ter ali mi v tem primeru pripada odpravnina?

Hvala za čimprejšnje odgovore.

susana
ado
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ado »

Na vsak način si zaščitena. Kot prvo je to odvisno od tvoje pogodbe o zaposlitvi. Priporočam ti da je ponovno pregledaš (določen ali nedoločen čas) in da si prebereš Zakon o delovnih razmerjih - ZDR objavljen v Ur.l. št. 42/03 str. 4076 in panožno kolektivno pogodbo, v katero spada tvoje podjetje. Vse podatke boš našla tam (vročitev sklepa, odpovedni rok, odpravnino za tvojo delovno dobo, itd...).
tajana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tajana »

Če boš ob vrnitvi na delo še vedno dojila, si kot doječa mati zaščitena ves čas, dokler dojiš otroka in v tem času ti ne smejo odpovedati pogodbe o zaposlitvi.

Na drugo delovno mesti bi te lahko premestili, vendar le tako, da ti ponudijo v podpis novo pogodbo o zaposlitvi, (institut spremembe pogodbe o zaposlitvi), vendar ni nujno, da se boš s tem tudi strinjala. Če se ne boš strinjala ti obstoječo pogodbo o zaposlitvi lahko odpovejo iz poslovnega razloga (razlog mora biti utemeljen!) in ker obstaja možnost zaposlitve pod spremenjenimi okoliščinami, ti ponovno ponudijo v podpis novo pogodbo o zaposlitvi - institut odpoved s ponudbo druge pogodbe. Tu pa nastopijo sledeča dejstva: ponudijo ti lahko ustrezno zaposlitev, to je za nedoločen čas in na delovnem mestu, ki ustreza izobrazbi, ki se je zahtevala za tvoje sedanje delovno mesto. Če ne sprejmeš, ti preneha delovno razmerje, nisi upravičena do odpravnine in nadomestila na zavodu za zaposlovanje. Če ti ponudijo neustrezno zaposlitev in jo ne sprejmeš, imaš pravico do odpravnine in nadomestila. Če jo sprejmeš, imaš pravico do ustreznega zneska odpravnine (kot odškodnino za neustrezno zaposlitev).

Sicer pa je res potrebno preveriti kolektivno pogodbo, kot primer ti navajam splošno kolektivno pogodbo:
14. čl.
"Delavca ni mogoče razporediti iz kraja v kraj brez njegove privolitve v naslednjih primerih:
... če traja pot na delo in z dela v normalnih okoliščinah z javnimi prevoznimi sredstvi več kot tri ure, matere delavke z otrokom do treh let starosti pa, če pot traja več kot dve uri."

In še: ta člen se uporablja, če je kraj dela v pogodbi o zaposlitvi širše določen, pri čemer se pojem razporejanje uporablja v smislu napotitve na delo v drug kraj.

Torej, najprej preveri svojo pogodbo, kolektivna pogodba dejavnosti pa ne določa manjših pravic kot splošna, zato menim, da te brez tvoje privolitve skoraj gotovo ne morejo premestiti.
Odgovori