Moneta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ROKININA
Začetnik
Začetnik

Moneta

Odgovor Napisal/-a ROKININA »

Pozdravljeni vsi skupaj.

Imam vprašanje in sicer: d.o.o. je začel svoje storitve tržiti preko interneta, avtomatsko se izpiše izdani račun, plačila pa prejema preko monete, mastercard,...

Kako naj knjižimo izdane račune - vsakega posebej, ali kar zbirno?

Pri moneti nam Mobitel nakaže enkrat mesečno skupni znesek, zmanjšan za njihovo provizijo, ne vem pa še, kako je s karticami maestro,mastercard,diners,...?

Kaj svetujete, oz. kako drugi to delate?

Je v redu, če knjižimo skupaj račune po dnevih - zbirno ali je treba poknjižiti vsak račun posebej?

LEPO PROSIM ZA HITER ODGOVOR, HVALA ŽE VNAPREJ. :)
ROKININA
Začetnik
Začetnik

Re: Moneta

Kaj res nihče ne ve? :cry:
ROKININA
Začetnik
Začetnik

Čisto zares nihče ne ve? :oops: :cry:
gicoprasico
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a gicoprasico »

Zdravo.

Jaz imam enako dilemo. Torej imamo (v resnici jo še pripravljamo) internetno trgovino, pri čemer so vsa plačila izvedena preko Moneta sistema. Plačilo preko Moneta je seveda podobno kot katerokoli plačilo preko bančne kartice, le da namesto Visa, MasterCard imamo tule opraviti z Mobitelom. Specifika je še tale, da se račun stranki izda posredno preko Monete. Moneta namreč vsakemu uporabniku omogoča dostop do računov preko njegovega uporabniškega profila. Račun ki ga uporabnik vidi, je račun z logotipom mojega podjetja. Torej je Moneta hkrati tudi posrednik za distribucijo računov.

Problem, ki ga imam, je ta, da preko interneta prodajamo le 5 različnih paketov storitve. Vendar imamo veliko količino teh transakcij. Sedaj me pa zanima ali morajo v računovodstvu vnesti vsako transakcijo (fakturo) posebej? Računovodstva namreč navadno zaračunavajo svoje storitve na podlagi števila faktur, v našem primeru je pa to enostavno nesprejemljivo, saj gre za izrazito majhne transakcije (npr. kino vstopnice).

Telekom omogoča tudi izvoz računov (eRačuni), ali bi na tak način lahko znižal stroške računovodstva?

Kot sem razumel Telekom, se pri njih vzpostavi pogodba, po kateri oni trgajo provizijo od vsake transakcije, razliko pa nakazujejo vsakega 5tega v mescu na moj račun. Ali moram v tem primeru tudi Telekomu vsak mesec izdati fakturo? Verjetno ne, saj se to ureja s krovno pogodbo. Ali? (Ima kdo slučajno izkušnje z njimi?)

Upam, da nisem zakompliciral. Za vse odgovore se zahvaljujem!!!
Odgovori