Odtegovanje plače

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aezzy
Novinec
Novinec

Odtegovanje plače

Odgovor Napisal/-a aezzy »

Pozdravljeni,
sama nisem računovodja, niti nisem zaposlena kot ta, vendar imam vprašanje in bi prosila za nekakšen odgovor.
Pri prejšnjem delodajalcu sem imela na plačo sodno prepoved za plačevanje stavbnega pohištva in sicer so mi odtegovali 250€, tako, da mi je ostala minimalna neto plača. Naj še povem, da ta sodna prepoved ni prišla s sodišča, temveč od odvetnice podjetja, kateremu sem dolgovala denar, ni kot izvržba na moj račun, niti ni zabeležena v SIS bonu, na banki se tega ne vidi. Bili so le mesečni odtegljaji, vidni na plačilni listi.
Sedaj sem brezposelna in prejšnji delodajalec je o tem obvestil odvetnico podjetja, ne vem pa ali je poslal kakšno pisno obvestilo ali karkoli se pač naredi v takem primeru (da mi ne more več odtegovati od plače, ker nisem več tam zaposlena).
Seveda se to ni ustavilo in na to mi tečejo mesečne obresti, ki pa niso majhne.Bi mi lahko kdo svetoval kaj je potrebno spisati, da se postopek začasno ustavi oz. zamrzne, da ne tečejo take hude obresti?

Z naslednjim mesecem se zaposlim in me zanima ali naj sama povem novemu delodajalcu za te odtegljaje ali naj počakam, da podjetje pošlje samo?
Ker za prevoz v novo službo potrebujem avto, pogodbo pa imam že podpisano, mi je banka na podlagi tega že odobrila avtomobilski kredit, ki naj bi ga plačevala 180€ mesečno. Kaj to pomeni za odtegovanje plače: ali mora delodajalec najprej trgati kredit za avto in potem tisto za stavbno pohištvo, čeprav je ta prišla prej? Kaj pa če papirji za stavbno pohištvo ne bodo prišli takoj - menda traja nekje do 3 mesece?

Hvala za odgovore.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: Odtegovanje plače

Odgovor Napisal/-a MG »

Na podalagi odvetnikovega pisanja so lahko odtegovali samo z vašim privoljenjem. Odvetnikov dopis ni izvržba in nima izvršilnega naslova.

Dolga se zamrzniti ne da rezen če se tako sporazumete z upnikom direktno.

Če bo prišlo za ta dolg do izvržbe sodišča potem ima ta prednost pred kreditom. V temprimeru vam trgajo izvržbo do minimalne plače , kredit pa boste morali plačevati sama.
aezzy
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a aezzy »

če bo ponovno prišlo do delodajalca, bo enako kot prej, enak dopis odvetnice, da naj mi trgajo, ne kot izvržba s sodišča.Bodo pa zraven papirji, da sodišče dovoli trganje od plače in sicer z rubežem plače.
Ali je podjetje res dolžno to upoštevati, tudi če ne dovolim plačevanja? S tem smo se namreč ubadali tudi pri prejšnjem delodajalcu, ker se s tem podjetjem tožim ampak ne glede na to kakšna bo sodba, to no ne zadrži plačevanja. Zato so mi pač trgali 250€.

Kako mislite, da bom morala plačevati sama kredit? mislite s preostalim delom plače?
Hvala.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

>>> Bodo pa zraven papirji, da sodišče dovoli trganje od plače in sicer z rubežem plače.

Če je zraven dokument sodišča je to IZVRŠBA. V tem primeru je to izvršilni naslov in delodajalec mora trgati.
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Zanimiva tema, kajti tega je brškone veliko. Tudi jaz imam problem. Zaposlili smo več delavcev, ki so s seboj prinesli veliko neplačanih kreditov in izvršb. Sedaj sem dokumentacijo uredila in imam nekaj vprašanj.
1. v prejšnjem podjetju so delavcu odtegovali kredite, medtem ko so izvšbe čakale - sprašujem kaj je pravilno oziroma kdo ima prednost.
2. delavce smo zaposlili v drugi polovici maja, zato obračuni plač niso bili večji od minimalke in zato nisem v prejšnjem mesecu nič odtegnila. So nam pa delavci sporočili, da jim je banka pobrala denar - ali je to normalno in ali lahko to stori.
Ali lahko pokličem in se z njimi domenim naj tega ne počno več. Kajti navkljub vsemu - delavcu če dela mora namreč nekaj ostati - sicer ne more naprej delati....
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

1. Ne ni pravilno. Prednostna list aje taknšna. Absolutno prednost imajo preživnine, nato izvržba DURS, izvržba sodišča in nazadnje adminstrativne prepovedi ( krediti ). Znostraj posamezne kategorije ima prednost tista zadeva, ki je prej prišla.

2. Izvržba je bila očitno na plačio in posebej na denarna sredstva pri banki. Vi izvedete izvržbo na plačo in če pade pod minimalno oz 70 % minimalen ( odvisno kaj piše na odločbi ) potem ne trgate.

Izvržbo na denarja sredstva pa dobi in izvrši banka in to z vami nima nič. Mora pa tudi v tem primeru banka delavcu izplačati minimalno plačo in ne sme trgati od socialnih tranferjev in preživnin. Vse ostalo pa lahko( razni honorarji, potni stroški, nadomestilo za prevoz in prehrano, regres, )
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Najlepša hvala.
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Imeli smo enega izmed delavcev, ki je imel en kup davčnih izterjav in drugih izvršb. Odtegovali smo mu od plače po vrsti, kot smo jih prejeli. Zgodilo pa se je, da je dobil odpoved (večkratna vinjenost na del. mestu-zavrnitev zdravljenja) in sedaj nimam pojma, kje ta človek dela (če sploh dela).

Sprašujem, kaj naj sedaj naredim z vsemi tistimi izvršbami, ki so ostale odprte. Ponavadi jih pošlješ za delavcem na novo delovno mesto - kaj pa sedaj. Mogoče jih pošljem na sodišče, ali na DURS ???? Prosim za odgovor kako ?????
snupi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a snupi »

Pošlji jih tja od koder si jih dobila, pa bodo sami delavca poiskali.
lp
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Sodišle, DURS oz. idajatelja izvšbe ste dolžni obvestiti, da delavec pr i as ni več zaposelen in da zato ne boste tgrali od plače in nakazovali ozvršb. Zraven napišite tudi, da vam morebitni novi delodajalec ni znan.

S tem ste opravili svojo dožnost.
Odgovori