Pozdravljeni;
Delam v gostinstvu in sem zaposlen za določen čas - 1 leto. Zaradi precejšnjega upada gostov mi bodo v podjetju odpovedali pogodbo 3 mesece pred iztekom. Kot vem imam pravico do celotnega regresa, zanima pa me ali mi pripada tudi kakšna odpravnina.
Hvala za odgovore in lep dan.
Odpoved zaposlitve - dolločen čas
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Odpoved zaposlitve - dolločen čas
Do celotnega regresa ste upravičeni, če delate pri delodajalcu več kot 6 mesecev. Drugače sorazmerno. Odpravnina pa vam pripada če ste pri tem delodajalcu zaposleni več kot eno leto, če ste recimo 9 mesecev vam odpravnina ne pripada.
Lp, Matej
Lp, Matej
Imam tudi sama vprašanje. Ok, če si pri delodajalcu zaposlen več kot 1 leto, ti pripada odpravnina, če si manj, potem ne. Kako pa je v primeru pogodbe o zaposlitvi za določen čas in se delovno razmerje podaljšuje npr. 1/2 leta, nato še 1/2 in nato še 1/2 leta, kar je skupaj 1,5 leto. Potem pa preneha del.razmerje z iztekom pogodbe. Ti tudi v tem primeru pripada odpravnina, če se je pogodba iztekla?
Hvala za mnenja, komentarje
Lejla
Hvala za mnenja, komentarje
Lejla
Ne, če se pogodba izteče , se pač izteče in nima delodajalec nobene obveznosti. Če bi pa delodajalec predčasno prekinil pogodbo pa bi se v dobo štela vsa podaljšanja pogodb.
MG,
hvala za odgovor.
Lejla
hvala za odgovor.
Lejla
Celoten regres dobi zaposlen, če je zaposlen do 30.06., kar je tudi zakonsko določen zadnji dan za izplačilo regresa. V kolikor je zaposleni prejel odpoved pred tem datumom mu pripada sorazmerni del. V kolikor je bil izplačan celoten regres in delavec ni bil zaposlen pri tem delodajalcu celo leto, ima delodajalec pravico do vračila deleža regresa, za čas ko delavec ni bil več zaposlen. Tako da menim, da če je dolodajalec že povedal, da pogodbe ne bo podalšal bo tudi regres nakazal v sorazmenem delu, da kasneje ne bi imel sitnosti.
Odpravnina pripada delavcu, ko je zapolen eno leto in en dan. Če se pa delovno razmerje konča zaradi izteka pogodbe za določen čas odpravnina ne pripada. Poleg tega se delavcu lahko podalšuje pogodbo do dveh let.
Odpravnina pripada delavcu, ko je zapolen eno leto in en dan. Če se pa delovno razmerje konča zaradi izteka pogodbe za določen čas odpravnina ne pripada. Poleg tega se delavcu lahko podalšuje pogodbo do dveh let.