Težava zavarovalne osnove pri subvenciji za samozaposlitev?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
twosocks
Novinec
Novinec

Težava zavarovalne osnove pri subvenciji za samozaposlitev?

Odgovor Napisal/-a twosocks »

Pozdravljeni!

Imam težavo, ki jo je izpostavil predavatelj na predstavitvi o subvencijah za samozaposlene v zadnjih dneh. Žal je izpostavil da so komplikacije, ni pa sploh želel pojasniti kaj več zato smo bili poslušalci (več jih ima podobno oz. osto situacijo) zmedeni.

Primeri. Končalo se je delovno razmerje in sem se prijavil na zavod. Ob ureditvi zdravstvenega zavarovanja sem za prve tri mesece si uredili preko zavoda in sem bili prejemniki pomoči. Med tem se je ponudila priložnost začetka podjetja/zavoda, ki bo poslovalo v prihodnosti, žal pa trenutno ne zaposluje - in sem pristopil kot manjšinski deležnik.

Po treh mesecih (ko poteče nadomestilo) sem si moral ponovno urediti zavarovanje in sem ob sklenitvi opozoril na ZZZS da imam sedaj delež v podjetju in so me zavarovali na osnovi 103 (nezaposlen deležnik podjetja). Mesečno sme nakazoval cca 120€ za zavarovanje na DURS (OPSVL).

V zadnjih 12 mesecih nisem bil samozaposlen.

Sedaj pa predavatelj za Zavodu pravi, da so v naših situacijah lahko težave in komplikacije, zarad nadomestila in pa če gremo na zavod za zdravstveno zavarovanje spraševat, bomo jo slabo odnesli ... ker nam ni bilo jasno kaj smo naredili narobe (vse je bilo po zakonu), nismo bili zavarovani po prepovedanih osnovah za prejem subvencije (005,040,019) ...

Žal pa sedaj človek ne ve koga in kaj vprašati ... na zavodu tudi po ponovnem vprašanju ni želel povedat, če gremo na zavod smo nasrkal (in sploh ne vem zakaj), zavod pa bo nekaj preverjal kdo je bil kje zavarova ...

Ali kdo vidi kaj je v tej sitaciji problematično? Pogoje samozaposlitve sem preverili zadnje mesece po dolgem in počez in jih znam že na pamet... sklepam da je nekaj narobe okoli zavarovanja, toda kaj?

Hvala za prijaznost in odgovor ali vsaj napotitev v pravo smer.
Odgovori