Pozdravljeni!
V poslovnem svetu sem razmeroma nov. Imam odprt s.p in nisem davčni zavezanec. Medtem se mi poraja vprašanje v zvezi z DDVjem.
Večino storitev katere naročam preko s.p je obračunan DDV. Zanima me ali sem kot s.p upravičen do povračila DDVja?
Za prijatelja, kateri ima s.p, pa bi mu rad posredoval informacijo o davku, kolikšen je, v zadevah katere se dotikajo nagradnih iger?
Kako poteka obračun v kolikor se odloči da bo sam plačal akontacijo dohodnine in obratno če plačilo naloži nagrajencu ter kaj naj vsebuje račun, v koliko je potreben, za izplačilo nagrade (nagrada bo izplačana v gotovini). Zanima me tudi ali je nagrada priznana kot odhodek iz dejavnosti, naj povem - prijatelj ni davčni zavezanec.
Hvala za odgovor in pozornost.
Lep pozdrav, David
DDV in SP ki ni davčni zavezanec
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: DDV in SP ki ni davčni zavezanec
Če niste DDV zavezanec, potem davka, ki je prikazan na prejetih računih, ne dobite nazaj, ampak predstavlja vaš strošek.
Ker je izplačevalec nagrade s.p., torej podjetje, mora ob izplačilu obračunati in plačati davčni odtegljaj in tega ne more prevaliti na fizično osebo.
Ker je izplačevalec nagrade s.p., torej podjetje, mora ob izplačilu obračunati in plačati davčni odtegljaj in tega ne more prevaliti na fizično osebo.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)