Prehod z operativnega na finančni lizing

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
maj60
Začetnik
Začetnik

Prehod z operativnega na finančni lizing

Odgovor Napisal/-a maj60 »

Pozdravljeni!

Podjetje je v l.2007 nabavilo osebno vozilo s pomočjo operativnega lizinga, in sicer na 3 leta. Vsak mesec so prejeli račun s strani lizing hiše za obrok najema vozila, kar sem knjižila na KNT 413/220 (celoten znesek računa, vključno z DDV). Ker po poteku 3 let vozilo še ni bilo v celoti poplačano, so prešli na finančni lizing z dobo odplačevanja 2 let po odplačilnem načrtu.

Zanima me, katero vrednost moram sedaj poknjižiti na KNT 040. Menim, da vrednost, odplačana z najemom, ne sodi na 040 (ker je v strošek šla že najemnina), ampak samo tista vrednost, ki je na računu za finančni lizing, brez obresti in z DDV.

Prosim še za vaša mnenja.
Hvala!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Prehod z operativnega na finančni lizing

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tudi sam tako razmišljam. Mislim pa, da obresti od lizinga pašejo poleg.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
maj60
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maj60 »

A ni tako, da se obresti prenašajo direkt v strošek ob vsakokratnem plačilu obroka lizinga? Vsaj jaz sem do zdaj tako delala.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Imate prav, knjiženje si poglejte tu: http://bazaznanja.racunovodja.com/index ... sti#Lizing . Kot boste videli, obresti lizinga predstavljajo strošek obdobja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori