Kilometrina

Moderator: Mirko Zbačnik

Alenkica
Novinec
Novinec

Kilometrina

Odgovor Napisal/-a Alenkica »

Zdravo.

Pred kratkim sem postala zasebna zdravstvena delavka (babica). Moje delo 8 ur v večini opravljam na terenu pri strankah. Za prevoz uporabljam lasten avtomobil, ki ga ne vodim pod sredstvi. Ali mi glede na terensko delo lahko obračunam kilometrino 0,37€/km? Ali si lahko pri tem upoštevam tudi kakšne druge stroške kot je npr. dnevnica?

Alenka
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: Kilometrina

Odgovor Napisal/-a MG »

Lahko obračunate kilometrino ampak ne tisto, ki je za službene poti temveč tisto, ki je za prevoz na delo 0,18 € na km, ker gre za prevoz na delo ( vaše delo je pač na terenu). Dnevnic si tudi ne morete obračunavat ampak si lahko obračunate malico.
Alenkica
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Alenkica »

Mogoče nisem bila dovolj jasna.

Živim v Vrhniki, v Ljubljani pa imam pisarno (poslovni prostor), kjer imam tudi registriran sedež dejavnosti. moj delovnik je približno takšen. Zjutraj se odpeljem do pisarne, kjer si naredim priprave, koga moram obiskati, kaj vse potrebujem itd. Nato pa se odpravim do svojih strank, po določenem vrstnem redu. Samo nego opravljam pri bolnikih na njihovem domu. Po končanem razporedu se vrnem nazaj v pisarno, kjer napišem kratko poročilo o opravljenem delu, nato pa se vrnem domov na Vrhniko.

Mislila sem, da si na relaciji Vrhnika - Ljubljana obračunam prevoz na delo, za kilometre ki jih naredim na terenu (od pisarne do strank) pa kilometrino 0,37€/km. Če prav razumem, bi si morala za celotno pot, ki jo naredim čez dan obračunati kot prevoz na delo? Sedaj sem pa zmedena :oops:

Alenka
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a lauren »

tudi jaz sem mislila, da si lahko obračunavam "prevoz za službeno pot". prevoz na delo si razlagam kot prevoz od doma do sedeža, v mojem primeru pisarne. vse prevoze, ki pa se tičejo službe (prevozi do strank, sestanki, nakupi materiala za podjetje itd.) pa si razlagam kot službene obveznosti in zato obračunavam kilometrino po 0,37€.
ali lahko prosim še kdo poda svoje mnenje, tudi jaz sem zmedena.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Žal ste si narobe razlagali. Če bi bilo vaše delo pisarniško in bi samo občasno odhajali na službene poti ( seminarji, sejmi, sestanki,.... ) potem se to smatra kot službena pot. Če pa je vaša osnovna dejavnost terenska ( kar pri vas nedvomno je ) pa si lahko za vse te terenske poti zaračunate samo kilometre za prihod na delo.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

MG, na osnovi česa imate tako mnenje?
Meni se zdi, da je edina omejitev pri terenskem delu izplačevanje dnevnic, nikjer nisem zasledila, da bi to veljalo tudi za kilometrino.
Dvomim, da si serviserji ali pa trgovski potniki, zavarovalniški agentje in še kdo, obračunavajo to kot pot na delo.
Hvala.
Mirjana
maj60
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maj60 »

Tudi mi obračunavamo kilometrino tako kot pravi Adut. Ukvarjamo se s sečnjo lesa v gozdu. Od doma do sedeža podjetja obračunamo delavcem 0,18 €/km (ker pač delavci dejansko pridejo najprej na sedež firme po razne napotke in pojasnila za delo, material...itd.), ko pa se odpravijo na samo delovišče - gozd, pa obračunamo kilometre po 0,37 €/km.

Lep sončen dan...
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

tudi jaz sem še vedno takega mnenja.
če moja stranka želi, da opravljam storitve na njenem, ne na mojem sedežu (čeprav bi jih lahko opravlala tudi na svojem sedežu), se bom pač odpeljala k njej, s svojim vozilom, ker službenega pač ni in si obračunala kilometrino za službeno pot.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

3. člen , točka 2, prvi stavek.

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Po tej logiki se pri terenskih delavcih, ki uporabljajo službeni avtomobil, to šteje kot privatna raba in obračunava boniteta? Saj naj bi šlo za prevoz na delo in z dela, kar pa je zasebna uporaba.
Izvzem iz "službenih potovanj" je omenjen le pri izplačilu prehrane, pri prevozih pa ne. Mi obračunavamo kilometrino za vse službene poti v polni vrednosti, tudi za zaposlene, ki so pretežno na terenu.
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

tako je! v službo je eno, v službi pa drugo. :lol:
Odgovori