Pozdravljeni!
Do sedaj se vodila računovodstvo samo za d.o.o. in s.p. in se nikoli nisem zanimala za računovodstvo za društva. Zanima me naslednje:
1. Po kateri "kolektivni pogodbi" se urejajo delovna razmerja tistih, ki so zaposleni v društvu
2. Ali je računovodenje društva težje ali lažje od d.o.o.
3. V mojem primeru bo verjetno en del nepridobitne dejavnosti, drugi del pa pridobitne ( imamo namreč 3 planinske koče v katerih se izvaja pridobitna dejavnost z pijačo in hrano.
4. Zanima me tudi še kako se knjižijo zadeve, ki spadajo pod nepridobitno dejavnost ( verjetno članarine, subvencije...) ali ti prihodki sploh gredo v davčno knjigo in kam.
No za začetek je dosti vprašanj in upam, da si bo kdo vzel čas in odgovoril.
NEKAJ ZAČETNIŠKIH VPRAŠANJ ZA DRUŠTVO
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: NEKAJ ZAČETNIŠKIH VPRAŠANJ ZA DRUŠTVO
Mislim, da moate najti dejavnost, s katero se pretežno ukvarjate.SINONIM napisal/-a:1. Po kateri "kolektivni pogodbi" se urejajo delovna razmerja tistih, ki so zaposleni v društvu
zadeva je relativna. Načeloma je vodenje podobno, z vsemi specifikami. Tu je malce bolj zahtevno določiti pridobitnost oziroma nepridobitnost odhodkov/prihodkov. Izkaz uspeha je malce obširnejši, davčna bilanca pa je odvisna predvsem od vrste postavk.SINONIM napisal/-a:2. Ali je računovodenje društva težje ali lažje od d.o.o.
Glede tega, verjetno ne bo težko opredelit pridobitnost postavk. Predlagam, da vodite stroškovna mesta za planinske koče in knjižite direktne stroške nanje, določite še morebitne ključe za razporeditev neposrednih stroškov. Konec leta pa kljub temu ugotovite, kaj bi bilo za vas ugodneje - določitev po direktnih stroških, oziroma določitev glede sorazmernosti pridobitnih prihodkov.SINONIM napisal/-a:3. V mojem primeru bo verjetno en del nepridobitne dejavnosti, drugi del pa pridobitne ( imamo namreč 3 planinske koče v katerih se izvaja pridobitna dejavnost z pijačo in hrano.
Knjižijo se na različne konte prihodkov, oziroma na različna stroškovna mesta. Lahko določite analitike kontov...SINONIM napisal/-a:4. Zanima me tudi še kako se knjižijo zadeve, ki spadajo pod nepridobitno dejavnost ( verjetno članarine, subvencije...) ali ti prihodki sploh gredo v davčno knjigo in kam.
Nisem odgovoril veliko, mogoče me bo še kdo popravil, dopolnil.... tako na hitro.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

No rada bi še povedala, da smo planinsko društvo.Imamo v lasti dve planinski koči v katerih nudimo gostinske usluge in prenočitve. Glede na to, da bi me društvo zaposlilo bi res rada vedela kam naj pogledam kako si lahko uredim svojo plačo, pripadajoči dopust , prehrano .....
Če ima kdo planinsko društvo naj mi prosim sporoči kaj naj bi spadalo pod pridobitno in kaj pod nepridobitno dejavnost. Verjeno je nepridobitna dejavnost ( ČLANARINE) prihodki od prodaje gostinskih storitev pa pridobitna.
Ker sem do sedaj vodila d.o.o. je se res nisem nikoli poglabljala v društva.
Zanima me še ali gre nepridobitna dejavnost tudi v ddv knjige ali ne?!!!!!!!
Če ima kdo planinsko društvo naj mi prosim sporoči kaj naj bi spadalo pod pridobitno in kaj pod nepridobitno dejavnost. Verjeno je nepridobitna dejavnost ( ČLANARINE) prihodki od prodaje gostinskih storitev pa pridobitna.
Ker sem do sedaj vodila d.o.o. je se res nisem nikoli poglabljala v društva.
Zanima me še ali gre nepridobitna dejavnost tudi v ddv knjige ali ne?!!!!!!!
pri društvih morate ločiti dvoje:
pridobitno od nepridobitne dejavnosti, ki služi za namene obdavčitve z davkom od dohodka
oproščeno od obdavčene dejavnosti, ki služi za namene obdavčitve z DDV.
Treba bo pogledati ZDDPO, ZDDV, kaj pravijo na ti dve temi, pa razne IKS-e in podobne priročnike, največ pa vas bodo naučile izkušnje. Verjemite pa, da društva niso noben bav-bav, da jih ne bi zmogli glede na to, da d.o.o.-je obvladate.
pridobitno od nepridobitne dejavnosti, ki služi za namene obdavčitve z davkom od dohodka
oproščeno od obdavčene dejavnosti, ki služi za namene obdavčitve z DDV.
Treba bo pogledati ZDDPO, ZDDV, kaj pravijo na ti dve temi, pa razne IKS-e in podobne priročnike, največ pa vas bodo naučile izkušnje. Verjemite pa, da društva niso noben bav-bav, da jih ne bi zmogli glede na to, da d.o.o.-je obvladate.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Pazite predvsem na obdavčitev kilometrin, ki jih prejmete za opravljanje pridobitne dejavnosti!!!!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

zanima me, če moramo izplačati neki fizični osebi recimo kilometrino ali dnevnico in če je ta dotična oseba peljala v planisko kočo npr. hrano ( kar je naša pridobitna dejavnost) ali je potem treba za to osebo izpolniti obrazec REK-2 in je seveda to obdavčeno.
Zanima me, če je takih prevozov od iste osebe več ali je potrebno za vsako vožno napisati obrazec ali je to naprimer dovolj 1x mesečno.
Kdaj je najprimernejši datum?
Zanima me, če je takih prevozov od iste osebe več ali je potrebno za vsako vožno napisati obrazec ali je to naprimer dovolj 1x mesečno.
Kdaj je najprimernejši datum?
Sklenite podjemno pogodbo za vsak mesec posebej. V pogodbi opredelite, da so v plačilo vključeni stroški kilometrine in dnevnica (če so pogoji zanjo). Oddate mesečni REK-2 na dan izplačila.
Izvajalec vloži ugovor na (letni) izračun dohodnine, v katerem uveljavlja dejanske stroške.
Izvajalec vloži ugovor na (letni) izračun dohodnine, v katerem uveljavlja dejanske stroške.