povečanje vrednosti OS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fifika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

povečanje vrednosti OS

Odgovor Napisal/-a fifika »

Stranka ima v OS kombi, ki je že bil z amortiziran. Sedaj je dal avto malo popravit (1.088€) in želi, da se poveča vrednost. Kako?

1. ali moram povečat vrednost za teh 1.088€
2. kako pa poknjižim v DDV evidencah

Res mi ni jasno kako tole zadevo speljat?
Če ima kdo izmed vas kakšen odgovor mi ga naj posreduje.

Hvala in lep pozdrav!
tina
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: povečanje vrednosti OS

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Lahko, da je to vplivalo na oceno dobe koristnosti, ali pa da povečamo nabavno vrednost vozila. če smatramo, da je to neka "nadgradnja" (tako jaz to razumem), bi lahko povečali za ta znesek nabavno vrednsot. Vendar tu vidim problem, ker je sredstvo že amortizirano. Oceniti bi morali novo dobo koristnosti, če je "popravilo" imelo tak vpliv. V tem primeru zmanjšate do takrat nabran popravek vrednosti. V kolikor bi strošek popravila predvideli ob pridobitvi (SRS 1.16), bi to obravnavali kot del osnovnega sredstva. Ta postopek je po mojem bolj primeren za redna letna vzdrževanja.

Še najbolj se nagibam, da je to enostavno strošek popravila (vzdrževanja), ki pomeni, da je strošek obdobja, ko je popravilo/vzdrževanje opravljeno.

DDV je odvisen od homologacije vozila. V kolikor gre za tovorno vozilo, oziroma če opravljate prevoze (taxi,..) si ga lahko odbijete, drugače ne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
levcaxx
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a levcaxx »

Od začetka leta 2010, se pri podaljševanju dobe koristnosti osnovnih sredstev, kumuliran popravek vrednosti ne zmanjšuje več, temveč se neposredno povečuje nabavna vrednost osnovnega sredstva (UL 1/2010, sprememba točke 1.15).

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Hvala za popravek, levcaxx! :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
VFR
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a VFR »

Kam pa se to povečanje NV os vpiše v DDV-O. Gre v polje 35??? Prosim
Odgovori