enostansko znižanje plače in enostransko zmanjšan del čas na

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pipi1
Novinec
Novinec

enostansko znižanje plače in enostransko zmanjšan del čas na

Odgovor Napisal/-a pipi1 »

Pozdravljeni,
v podjetju se govori o zmanjšanju stroškov in se predvidevajo spremembe zato me zanima sledeče:
1.sem edina zaposlena v podjetju (d.o.o.). zanima me ali mi prokurist lahko enostransko zniža plačo.
2.sedaj sem zaposlena za nedoločen čas za polni del.čas/40 ur/ ali mi lahko enostransko skrajšajo del. čas na 20ur tedensko.
ker bi bila rada pripravljena preden pride do tega, vas prosim za vsak nasvet ali je to sploh dovoljeno in kako se lahko temu izognem oziroma preprečim.
Hvala za vsak odgovor.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: enostansko znižanje plače in enostransko zmanjšan del čas na

Odgovor Napisal/-a MG »

Ne more vam znižati lahko pa vam da odpoved iz poslovnih razlogov s ponudbo nove pogodbe z novimi pogoji. Če ne sprejmete nove pogodbe vam ne pripada odpravnina.
pipi1
Novinec
Novinec

torej za mene neugodno v vsakem primeru.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Smo pač v času recesije, žal.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pipi1
Novinec
Novinec

Nekje (pravni nasveti) sem zasledila tole:
"Ponudba nove pogodbe o zaposlitvi s skrajšanim delovnim časom, če je delavka ne sprejme, pa odpoved iz poslovnih razlogov, odpovedni rok, odpravnina in vse, kar še spada zraven, razpis nove potrebe po delavcu za 4 ure in naj se delavka prijavi, če želi še naprej delat. "
kaj pa strokovnjaki na tem forumu menijo o tem.
lp.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Govorite o inštitutu prekinitve stare pogodbe s onudbo nove, katera ima za delavce manj ugodne pogoje. Razlogi morajo biti realni, delodajalec jih mora argumentirati. Slabši pogoj za delavca ne pomeni le, da gre za ponudbo manj zahtevnega dela, krajši delavnik, pač pa tudi da se prekine pogodba za nedoločen čas in ponudi pogodba za določen čas. Delavka se na to delovno mesto v tem postopk ne "prijavi", temveč ima le možnost, da novo pogodbo sprejme, ali ne - ima "prednost" pred morebitnimi ostalimi kandidati, ki bi kandidirali na to delovno mesto, v kolikor ga le-ta ne sprejme. Obe strani imata v tem postopku tako pravice kot obveznsti, ki so zapisane v ZDR.

Moje razmišljanje ni le pravno (na tem področju niti nisem strokovnjak :spomezik:), pač pa bolj človeško. Tudi delodajalci se znajdejo v težavah, spremenijo se potrebe po delavcih in temu sledi tudi zakonodaja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori