Delna zaposlitev 5 ur dnevno - popoldanec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Aleksa2009
Nov član
Nov član

Delna zaposlitev 5 ur dnevno - popoldanec

Odgovor Napisal/-a Aleksa2009 »

Pozdravljeni,

sem redno zaposlena v podjetju, imam popoldanski sp in bi vas prosila za nasvet:

če se odločim, da bi bila redno zaposlena samo za 5 ur dnevno oz. 25 ur tedensko, kaj to pomeni pri plačevanju prispevkov?

Lahko še vedno obdržim popoldanski sp? Ali potem plačujem pavšalne mesečne prispevke kot sedaj + dodatne prispevke za samozaposlitev?

Najlepša vam hvala,
lp,

A.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Delna zaposlitev 5 ur dnevno - popoldanec

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Menim, da boste morali potem narediti prijavo na s.p. za ostale ure do 40 urnega delovnika oz. 8 ur dnevno. Jaz sem imela primer, ko je bil nosilec zaposlen za 4 ure, za ostale 4 ure je prispevke plačeval kot s.p.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

1.1. Kombinacija statusa podjetnika in delovnega razmerja

Če oseba, ki je registrirala opravljanje samostojne pridobitne dejavnosti in po ZGD-1 pridobila status samostojnega podjetnika posameznika, ni v delovnem razmerju in ni na šolanju, se mora na podlagi opravljanja registrirane dejavnosti obvezno zavarovati za polni delovni čas.

Če je podjetnik v delovnem razmerju s polovico ali manj kot polovico polnega delovnega časa in če ni na šolanju, se mora obvezno zavarovati za razliko do polnega delovnega časa.

Podjetnik, ki je v delovnem razmerju z več kot polovico polnega delovnega časa, pa se lahko zavaruje iz naslova opravljanja samostojne dejavnosti do polnega delovnega časa. Zavarovanje v tem primeru ni obvezno, zato se podjetnik zanj svobodno odloča.

Če je podjetnik registriral opravljanje pridobitne dejavnosti v času, ko je bil v delovnem razmerju ter se mu glede na obseg delovnega časa ni bilo potrebno vključiti v obvezno zavarovanje iz naslova opravljanja samostojne dejavnosti, pa je to delovno razmerje prenehalo iz kateregakoli razloga, se mora prvi naslednji dan po prenehanju delovnega razmerja obvezno zavarovati kot podjetnik. Enako velja, če je bila registracija opravljena v času šolanja in se preneha šolati.

Cel prispevek;
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4930
Aleksa2009
Nov član
Nov član

..

Hvala, Naty.

Torej pavšalni prispevki odpadejo in se na s.p. obračuna samo tistih 3 ure dnevno oz. 15 ur tedensko?

Ne glede na tiste 3 ure pa lahko verjetno kot s.p. delam več časa oz. ur dnevno? (neumno vprašanje, ampak pri naših birokratih človek nikoli ne ve...)

Hvala, lp,
A.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

poglejte še gornji prispevek....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Aleksa2009
Nov član
Nov član

...

Hvala, TarasM, zdaj mi je malo bolj jasno. Torej dodatno zavarovanje ni obvezno, če sem redno zaposlena vsaj pet ur dnevno. Pravtako verjetno še vedno plačujem pašal brez pošiljanja obrazcev oz. kje bo vidno, da sem zavarovana iz naslova opravljanja samostojne dejavnosti do polnega časa?

Vsekakor pa ne razmišljam še o polnem s.p., dokler ne bom imela dovolj prometa, torej bom morala kombinirati stvari na ta način.

Hvala, llp,
A.
Odgovori