zaposlena sem za določen čas do 30.9., čeprav mi je bilo povedano, da mi bodo podaljšali do 31.12.10.
V podpisani pogodbi o zaposlitvi imam določeno bruto plačo 1000€, dejansko mi pa zplačujejo bruto 800€.
Kaj storiti, s pogovorom zaenkrat še nisem nič dosegla. Zato se tudi ne zanašam, da mi bodo res podaljšali pogodbo in pod kakšnimi pogoji. Spremljam oglase in si iščem boljše zapositev. Prednost te zaposlitve je samo v dobrem kolektivu in ena izkušnja več. Ali mi pripada nadomestilo, če dam odpoved iz tega razloga. Kakšne so posledice, če zavrnem podaljšanje pogodbe o zaposlitvi.
Prosim za vaše mnenje kaj še lahko storim, da dosežem pravičnost. Lep dan še naprej.
Pruipada vam, ob določenih pogojih. Ti so, kot ste navedli, manjše plačilo, kot ste ga izpogajali s pogodbo, ter obvezno sodelovanje inšpektorja za delo. Če hočete izpeljati postopek prekinitve, morate kar pohiteti, ker procedura kar traja, če hočete prekiniti pred samim prenehanjem pogodbe. Po prenehanju pogodbe, vam nadomestilo pripada, skladno z vašo delovno dobo.
V vašem primeru bi poklical inšpektorat za delo, najprej le posredovalno (da ne ukrepa takoj), nato pa bi premislil, ali se vam "splača bost", če vam pogodbe ne podaljša. Mogoče bi raje počakali, da vam morebiti podaljša pogodbo in nato boste morali podpisati novo pogodbo, ki naj, v kolikor gre za podaljšanje tele, ne bi bila slabša. Vsekakor pa imate pravico do plače, navedene na pogodbi in ta je iztožljiva.
PS.: Naj vas ne bo strah klicati inšpektorja, klic še ni posredovanje in še zdaleč ne ukrepanje (kaznovanje). Cilj je doseči pravico, četudi bo potrebna tožba. Niste vi krivi. Odnosi v kolektivu so lahko kljub temu dobri (no ja...).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Hvala za hiter odgovor, mislim, da inšektorata za delo ne bom klicala, ker je to moja prva zaposlitev pa tud delam v precej znanem in vplivnem podjetju, mislim da bi bile lahko hude posledice za mojo nadaljnjo poslovno pot.
Zanima me še samo kaj storiti v primeru, da mi res ponudijo podaljšanje pogodbe ampak pod drugimi pogoji, recimo nižja plača, drugo delovno mesto... če zavrnem mi ne pripada nadomestilo ali pač, ker lahko zavrneš pogodbo zaradi poslabšanja delovnih pogojev.
Zanima me tudi, da si najdem drugo zaposlitev ali moram upoštevati odpovedni rok 1 mesec ali jim lahko kar rečem, da dajem odpoved, ker ne upoštevajo zaposlitve pogodbe.
Lep pozdrav
Preveč ste samokritični in obzirni do ugledne firme, na kar vaš klic inšpektorja lahko vpliva le pozitivno. Ne vem, kakšen ugled ima firma, ki ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti? Razumem vas, da ste v strahu - a veerjetmite mi, da se mnogi delodajalci tega tudi namerno zavedajo? Vi poskrbite, da delo opravite karseda solidno, ravno tako naj bo profesionalen odnost tudi do sodelavcev, vodstva... a za svoje pravice se lahko kljub temu postavite. Jaz bi glede svoje plače zagotovo urgiral.
Drugo je inštitut prekinitve stare pogodbe s ponudbo nove. Če nove ne sprejmete, nimate praviv na zavodu. Če nova pogodba ponuja slabše pogoje, tu ne igra vloge, le da vam v tem primeru pripada tudi odpravnina. Odpovedni rok morate upoštevati, razen, če se vam bistveno krši pogodba o delu - a zopet je tu potrebna urgenca inšpektorja.
Predvsem znano in vplivno podjetje si takega ravnanja absolutno ne sme privoščiti. Gre za vas, ne za podjetje. Prej, ko se boste znali postaviti tudi zase, bolje bo. Nima smisla, da se zadeva vleče. Posvetujte se z inšpektorjem glede vaše pogodbene in dejanske plače in ne čakajte, ukrepajte! Če bo glede tega omajan ugled firme, ne zadeva le vas. Vi ohranjate ugled z vestnim delom, za katerega imate biti pravico ustrezno nagrajeni.
Mogoče sem malce "siten" - ker pač nisem sam na vašem mestu - tudi ne morem trdit, da posledic ne bo, če se zavzemate za pravice. Vsakdo se odloča po lastni vesti. Vem pa, da za ta korak potebujete pogum. V kolikor ste prepričani v svoj prav in se zavedate, da ste solidna delavka, pogum je.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko