Davek od premoženja - stanovanje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tinkabinka1
Začetnik
Začetnik

Davek od premoženja - stanovanje

Odgovor Napisal/-a Tinkabinka1 »

Pozdravljeni,

Od DURS-a sem dobila odločbo o odmeri davka od premoženja za stanovanje, v katerem živimo (smo tam tudi stalno prijavljeni) in je edino v moji lasti. Torej to ni sekundarno stanovanje, se ne oddaja...
Po pogovoru z ostalimi, nihče ne ve, zakaj bi to dobila. Tudi ostali niso. Kakšno je vaše mnenje?
vztrajnost
Začetnik
Začetnik

Re: Davek od premoženja - stanovanje

Odgovor Napisal/-a vztrajnost »

Jaz sem dobila, ker sem lani kupila stanovanje - vendar smo se v roku desetih dni stalno prijavili in tega niso upoštevali - ker zakon navaja, da moraš stalno prebivati v preteklem letu (če smo ga šele kupili, to ni mogoče). Sem podala ugovor in sem sedem mesecev čakala na pozitiven odgovor (da nisem dolžna plačati). Referentka mi je svetovala, da če dobim vmes opomin, naj se zglasim, saj mi stroške izvršbe naknadno ne morejo povrniti.... Vsega kar napišejo pa včasih le nismo dolžni plačati.... Odvisno od primera!
Tinkabinka1
Začetnik
Začetnik

vztrajnost napisal/-a:Jaz sem dobila, ker sem lani kupila stanovanje - vendar smo se v roku desetih dni stalno prijavili in tega niso upoštevali - ker zakon navaja, da moraš stalno prebivati v preteklem letu (če smo ga šele kupili, to ni mogoče). Sem podala ugovor in sem sedem mesecev čakala na pozitiven odgovor (da nisem dolžna plačati). Referentka mi je svetovala, da če dobim vmes opomin, naj se zglasim, saj mi stroške izvršbe naknadno ne morejo povrniti.... Vsega kar napišejo pa včasih le nismo dolžni plačati.... Odvisno od primera!
Torej bo potrebno podati ugovor. Tam smo stalno prijavljeni že od 2008 in tudi lani, za 2009 takšne odločbe nisem dobila.

Hvala za odgovor! Če ima še kdo kakšno mnenje se priporočam.
Tinkabinka1
Začetnik
Začetnik

Baje da kvadraturo davčna jemlje iz kupoprodajnih pogodb. V lasti imava z možem 118 m2 veliko mansardno stanovanje in še 67 m2 veliko neizdelano podstreho (ki pa zaradi svoje višine ni primerna za bivanje).
Pri izračunu davka pa sta ti dve površini skupaj, torej 185 m2 in za površino nad 160 m2 se plača davek.

Jemljejo pa kupoprodajne pogodbe kot osnovo. Če imaš ti hišo, katero si npr. zgradil in katere lastnik si npr. že 30 let, ki ima 3 nadstropja (torej cca. 300 m2), pa ne plačaš nič, ker ni bilo nobene kupoprodajne pogodbe. Če ni ta naša država...
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Tinkabinka1 napisal/-a:Če imaš ti hišo, katero si npr. zgradil in katere lastnik si npr. že 30 let, ki ima 3 nadstropja (torej cca. 300 m2), pa ne plačaš nič, ker ni bilo nobene kupoprodajne pogodbe. Če ni ta naša država...
Ja kje ste pa to pobrali? Živim v 50 let stari hiši, ki je nisem kupila, in prav lepo plačujem davek od premoženja. Za klet, pritličje in mansardo. Če kdo ne plačuje, je to zaradi neurejenih evidenc, ki pa naj bi jih letos dokončno uredili.
Tinkabinka1
Začetnik
Začetnik

Nihče od sodelavcev, staršev in znancev s katerimi sem se pogovarjala, ki so v hiši že veliko let tega ne plačuje. Seveda zaradi neurejenih evidenc, bomo videli kako se bo to uredilo.
Vsi pa plačujemo uporabo stavbnega zemljišča.
Odgovori