Kaksne so lahko posledice pri sklepanju asignacijske pogodbe, ki nam jo predlaga naa dolznik? Ali se v primeru neplacila s strani asignata vlozi tozbo poti asignantu(kupcu)? V pogodbi ni tocno naveden datum nakazila, ampak le "da po podpisu te pogodbe asignat nakaze..."
LP, KARA
ASIGNACIJSKA POGODBA
Moderator: Mirko Zbačnik
Jaz sem tudi prejšnji teden potrdila neko asignacijsko pogodbo in v njej je bil naveden datum izvršbe plačila. Predlagam pa, da dodate člene k asignacijski pogodbi kot na primer, da vas mora (če ste vi npr. asignant) asignat obvestiti in predložiti dokazilo, da je plačal asignatarju. In pa da terjatev do asignanta ne bo ugasnila dokler asignatar ne potrdi prejema zneska. Mislim, da se lahko zavarujete s podobnimi členi.
Tashy
Tashy
Pri asignacijah je potrebno paziti še na problem v primeru, da gre vaš dolžnik v stečaj. V tem primeru stečajni upravitelj na podlagi zakona o prisilni izterjavi in stečajih asignacije in kompenzacije in verjetno še kaj obravnava kot neobičajen način poslovanja, vaš dolžnik je svoje upnike spravil v neenoten položaj, stečajni upravitelj zahteva vračilo tako pridobljenih sredstev od vas. To kar pišem izhaja iz izkušenj. Stečajniki pogledajo vse takšne transakcije za nazaj in sicer pri podjetjih za eno leto nazaj (od dneva uvedbe stečaja) za s.p.-je pa za 6 mesecev. Ali ima kdo rešitev kako reševati te probleme, saj res iščemo rešitve za poplačilo svojih terjatev ravno takrat, ko je nekdo v škripcih? Torej nam ostajajo le dolgotrajne sodne poti!?[xx(]
lp
lp
Ravno sem sredi učenja pa sem prebrala nekaj na to temo:
"Pravica prejemnika nakazila(asignatar), zahtevati od nakazanca (asignat)izpolnitev, zastara v enem letu. Če pa rok za izpolnitev ni določen, začne zastaranje teči, ko nakazanec(asignat) sprejme nakazilo."
Drugače pa pri nas sklepamo takšne pogodbe samo med "poznanimi" strankami, za katere smo sigurni, da bodo upoštevali določila v pogodbi.
mici
"Pravica prejemnika nakazila(asignatar), zahtevati od nakazanca (asignat)izpolnitev, zastara v enem letu. Če pa rok za izpolnitev ni določen, začne zastaranje teči, ko nakazanec(asignat) sprejme nakazilo."
Drugače pa pri nas sklepamo takšne pogodbe samo med "poznanimi" strankami, za katere smo sigurni, da bodo upoštevali določila v pogodbi.
mici