Izredna odpoved

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
yaxo11
Novinec
Novinec

Izredna odpoved

Odgovor Napisal/-a yaxo11 »

Lep pozdrav,
Zanima me ali je zamujanje plače za 1 dan lahko razlog za vročitev izredne odpovedi ?
V pogodbi je navedeno, da mora biti plača izplačana najkasneje do 15. v mesecu, jaz pa sem letos 4x plačo prejel 16. oz 17 v mesecu.
Ali mi v tem primeru pripada tudi odpravnina, in koliko? Zaposlen sem 5 let.
Problem je v tem da imam odpovedni rok po pogodbi 120 dni kljub temu da sem delavec v proizvodnji in brez izobrazbe.
Ali se v odpoved lahko navede tudi neizplačilo regresa, letos tega namreč še nisem prejel?

hvala
anka
Super računovodja
Super računovodja

Re: Izredna odpoved

Odgovor Napisal/-a anka »

Ali je kakšen razlog, da se zamuja s izplačilom plač?

Na vašem mestu tega ne bi naredila.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zakonsko je res opredeljeno, da v primeru zamude izplačila lahko podste izredno odpoved, seveda s pomočjo inšpektorata za delo. Vendar je prvoten namen opozoriti delodajalca. Menim pa, da moramo biti razumni.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
yaxo11
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a yaxo11 »

anka, zakaj nebi tega naredila? Kaj ima tu veze razlog za neizplačilo? Če zamuja , zamuja, njegov problem, in se mora sprijazniti s posledicami
Mirko Zbačnik, delodajalca sem že večkrat opozoril, da je s tem v prekršku, pa se očitno popolnoma požvižga na to, zakaj bi sedaj moral jaz biti razumen?

včeraj 17. sem opravil še zadnji izpit, tako da imam avgusta poklicno maturo, ali mi mora delodajalec zagotoviti proste dni, dopust imam še ves in ga sedaj mislim izkoristiti za učenje, kaj če mi delodajalec ne bo hotel dati dopusta, najbrž mi drugega kot izredna odpoved ne ostane.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Torej, pokličite inšpektorja, pisno obvestite delodajalca in v pimeru neizpolnitve skupaj z inšpektorjem izpeljita postopek pravilno.

PS: Moj odgovor je bil načelen, ker ne poznam delodajalca, le vašo stran..
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Uastavite konje.

1. Zakonski datum za izplačilo plače je 18. v mesecu.
2. Izredno odpoved lahko podate šele po treh neizplačanih plačah.
3. Če je delodajalec v slabem finančnem stanju lahkor regres izplača do 1 novembra.
4. Kaj ima vaša poklicna matura veze z delodajalcem? Ali vas je on poslal na izobraževanje? Če ni je to vaša zasebna stvar in vam prosti dnevi ne pripadajo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ne strinjam se glede izrednega dousta glede študija. Delavec ima skladno z ZDR pravico se izpoplnjevati in izobraževati. Tako ima delavec skladno s 173, členom ZDR pravico do odsotnosti zaradi izobraževanja, četudi se izobražuje v lastnem interesu. Če prav razumem, je plačana odsotnost po ZDR le, če je v interesu, oziroma ga napotu delodajalec.

Kako bi tu razumel 172. člen, drugem odstavku se navezuje na to, da zmanjšuješ možnost odpovedi pogodbe zaradi nesposobnosti? Po mojem je to odvisno od pogodbe o zaposlitvi in pogojev, ki sta jih tam zapisala kot pogoj za zaposlitev. Če nimate pogodbe o izobraževanju, je ta odsotnost neplačana.
Mirko Slika
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

V času ko tisoči delavcev ne prejemajo plače po več mesecev, in ko se za eno delovno mesto prijavi okoli 200 iskalcev zaposlitve, se mi ne zdi en ali dva dneva zamude nič posebnega, sploh če mu ne morete očitati nič drugega poleg tega. Prepričana pa sem, da se z delodajalcem lahko dogovorita na drug način in vam bo odpovedni rok skrajšal oz. bo pristal na sporazumno prekinitev.
Pa veliko sreče pri naslednjem delodajalcu
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ravno to se mimel v milsih, ko sem dejal, da je potrebno biti pri teh korakih razumen.
Mirko Slika
Odgovori