Izjava o strinjanju redne odpovedi - starejši delavec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Izjava o strinjanju redne odpovedi - starejši delavec

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Povzemam izjavo, ki jo mora podpisati delavka, kateri je prenehala pogodba za nedoločen čas. Gre za starejšo deloavko, ki bo dobro leto koristila pravice iz zavoda, nato gre v penzijo:

Izjavljam, da soglašam s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi in da bom izkoristila pravico do prija ve na za vodu za zaposlovanje in prejemanje …

Gre tu mogoče za izjavo, v zvezi z določbami 114. člena ZDR (citiram):

114. člen
(starejši delavci)

(1) Delodajalec ne sme starejšemu delavcu brez njegovega pisnega soglasja odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

(2) Varstvo po prejšnjem odstavku ne velja:
- če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve minimalnih pogojev za starostno pokojnino,
- če je delavcu ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu v skladu s tretjim odstavkom 88. člena tega zakona,
- v primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca.

Malce moteče mi je to (pobral sem nekje na net-u):

V skladu z 19. členom ZZZPB starejši delavec ne more uveljaviti pravice do denarnega nadomestila za brezposelnost, če je podal pisno soglasje k odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, pa mu hkrati ni zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz zavarovanjaza primer brezposelnosti do izpolnitve minimalnih pogojev za starostno upokojitev. .

Torej, če prav razumem, s tem podpisom si ne odreka praviz iz zavoda, ali pač... :?: Ali gre mogoče tu le za "trik", ker starejšega delavca brez njegovega soglasja ne moreš odpustiti in da kljub temu pridobi pravico do nadomestila na zavodu?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Izjava o strinjanju redne odpovedi - starejši delavec

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz 114.člen razumem tako: če starejši delavec, ki ima do upokojitve več časa kot bi prejemal nadomestilo za brezposelnost, podpiše soglasje k odpovedi, nima pravice do nadomestila, saj se šteje, kot da je sam dal odpoved.
Torej je potrebno najprej ugotoviti, koliko še ima do penzije in koliko časa bi prejemal nadomestilo in če se to dvoje poklapa, se mu lahko da odpoved in bo do penzije prejemal nadomestilo, drugače pa ne bo nič z nadomestilom.
Mislim, da se s tako izjavo ne odreka pravici do nadomestila, če ima izpolnjene pogoje, ki jih našteva 114.člen. V nasprotnem primeru pa v bistvu se.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Izjava o strinjanju redne odpovedi - starejši delavec

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ker se do sedaj nisem srečeval s takimi primeri, sem bil sprva malce skeptičen. Ko pa sem malce bolj preučil zadevo, sem hvaležen za vašo potrditev, saj drugače bi bila izjava, kjer se izrecno sklicuje o neodrekanju tej pravici nesmiselna.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori