Davčni pregled za DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Davčni pregled za DDV

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pozdravljeni.
Danes sem dobila obvestilo, da bomo imeli davčni pregled za DDV za prve tri mesece. Ker mi program ne izpiše knjige izdanih računov, knjige prejetih računov in izpisa iz glavne knjige tako, kot bi bilo potrebno, bom podatke dopolnila v excelu, nato pa jih bo programer oblikoval tako, kot je predpisano.
Kar potrebujem pa so nova navodila, kaj morajo vsebovati te evidence, ki so nekoliko drugačne od 01.01.2010 dalje. Mi lahko kdo pomaga, saj jih ne najdem?!
Za pomoč se že vnaprej zahvaljujem.
Lep dan želim vsem. :)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Re: Davčni pregled za DDV

Pozdravljeni.
Davčni pregled je mimo. Knjige smo nekako uspeli pripraviti preko excela in nato v ASCII formatu, kot zahteva zakon.
Vendar inšpektorici sploh nista gledali tega, ampak sta se bolj osredotočili na izdane in prejete račune v skladu s 76. a členom. Sta rekli, da so se letos večinoma vsi davčni inšpektorji osredotočili na to, da se zagotovi pravilnost izvajanja. Sama sem opazila, da je bilo na začetku veliko zmede, saj vsi niso bili seznanjeni s to novostjo. Mi izdamo vsaj polovico računov mesečno (cca 200) po 76.a členu, saj vgrajujemo in servisiramo dvigala. Je pa bilo največ klicev in zavrnjenih računov ravno zato, ker strankam ni bilo jasno, zakaj naj bi servis dvigala spadal v gradbeno dejavnost - ampak spada po SKD klasifikaciji in to sta potrdili tudi inšpektorici.
Prvič sem imela opravka z davčno inšpekcijo in nista ugotovili nepravilnosti. :) :) Čeprav kakšna malenkost bi se že lahko našla.
Lep poletni dan želim vsem in da bi se hladili v kakšni senčki. :)
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

LOTICA, hvala za informacijo. Zanima me; ali vi dobaviteljem zavračate račune v kolikor niso iztavljeni v skladu 76.a člena, pa bi mogli biti?
Primer: danes smo od dobavitelja prejeli račun za dobavo in montažo radiatorja in nam je zaračunal 20% ddv. Ko sem jih poklicala in povedala, da je tukaj obrnjena davčna obveznost in, da račun morajo popraviti, so mi odgovorili, da oni nič ne bodo popravljali saj njihova računovodkinja pravi, da to ni obrnjena davčna obveznost (po 76.a členu). Pa je.
Kaj lahko naredimo? Kljub takšni informaciji, zavrnemo račun ali kar knjižimo takšnega kot je? Kdo je tukaj v prekršku? Mi ali tisti, ki izstavi račun? So inšpektorice kaj povedale?
Hvala in lp!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Jaz če sem prepričana, da račun ni pravilno izstavljen, ga zavrnem. Naredite to pisno in navedite ZAKAJ račun zavračate - tukaj menim, da je potrebno zavrnitev utetmeljiti s SKD klasifikacijo, iz katere je razvidno ali neka storitev spada v gradbeno dejavnost in se fakturira v skladu s 76.a členom ali ne. Jaz sem si veliko pomagala z IKSom, tudi inšpektorice so jih imele s seboj, torej ga tudi oni uporabljajo.
Odgovori