Pozdravljeni
V letu 2010 sem še 3 mesece plačeval stare (višje) akontacije, ki pa so mi jih potem marca znižali. Tiste 3 akontacije so znesle za pokritje akontacij za celo leto naprej in še ostane. Sedaj sem izvedel, da bo moja ljuba država ta denar zadržala, da si bo pokrila morebitno razliko prihodnje leto!?!?!?!?
Moj denar, bojo držali eno leto? Obstaja kakšna rešitev, da dobim ta denar ven?
Hvala lepa za odgovore
Preplačana akontacija
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Preplačana akontacija
Kje ste to prebrali? Akontacije, če se najprej plačujejo višje, se poračunajo v naslednjih mesecih, tako da skupna letna akontacija ne preseže izračunane po davčnem obračunu (ali napovedi za znižanje akontacija).
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Pozdravljeni, po novem DURS vrne preveč plačane obroke predhodne akontacije za tekoče leto. Sprememba 5.odst. 298.člena Zakona o davčnem postopku, ki je vsebovana v 98. členu ZDavP-2B, se nanaša na način plačevanja obrokov predhodne akontacije v novem davčnem letu. Preveč plačano razliko, ki izhaja iz obrokov, ki jih je podjetnik plačal pred oddajo davčnega obračuna, pa mu bo DURS vrnil po uradni dolžnosti v 30 dneh po oddaji davčnega obračuna, če znesek presega 10 EUR. Če preveč plačani davek ne presega 10 EUR se vrne na zahtevo zavezanca, in sicer v roku 30 dni od vložitve zahtevka.
Vir Obrtnik 03/2010. Iz prakse vem, da to tudi naredijo.
Lep pozdrav
Orhideja
Vir Obrtnik 03/2010. Iz prakse vem, da to tudi naredijo.
Lep pozdrav
Orhideja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Marsikateri podjetnik je bil prijetno presenečen
.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
machinehead
- Novinec

to so mi najprej rekli na davčni, potem pa še v knjigovodostvu. Najlepša hvala za te informacije .. imam lepši dan! 
-
machinehead
- Novinec

huh .. feels like pingpong ball ..
sedaj sem izvedel, da smo imeli izredni obračun, da smo dali vlogo za zmanjšanje akontacij, zato ta sprememba zakona ne velja in bo država še vedno imela moj denar skoraj eno leto.
Sprememba zakona se nanaša na redne obračune.
Zanimivo a ne .. zmanjša se ti promet in še država drži tvoj denar .. ti se pa pojdi igrat podjetnika ...
sedaj sem izvedel, da smo imeli izredni obračun, da smo dali vlogo za zmanjšanje akontacij, zato ta sprememba zakona ne velja in bo država še vedno imela moj denar skoraj eno leto.
Sprememba zakona se nanaša na redne obračune.
Zanimivo a ne .. zmanjša se ti promet in še država drži tvoj denar .. ti se pa pojdi igrat podjetnika ...