Pozdravljeni,
sem čisti začetnik na tem področju. Odprla sem d.o.o., vplačala ustanovni kapital. Kakšno knjigovodstvo moram voditi - je res možnost pri d.o.o.ju le dvostavno? Moram prijaviti način vodenja knjig in komu?
In še to - pri posojilu dano drugemu d.o.o.ju je lahko obrestna mera 0% ali mora biti obvezno tista določena po zakonu? Hvala za odgovore
LP
Lenči
Nov d.o.o.-vodenje knjig, poročanja
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Nov d.o.o.-vodenje knjig, poročanja
Hja, kot prvo toplo priporočam čimprejšnji obisk dobrega računovodskega servisa. Glede na napisano ( sem čisti začetnik ) dvomim, da si boste lahko sami vodili računovodstvo.
V skladu z ZGD mora d.o.o. voditi knjigovodstvo po dvostavnem sistemu.
Glede posojila - odvisno komu dajete posojilo. Če je posojilojemalec povezana oseba potem se praviloma uporablja obrestna mera, ki velja za posojila med povezanimi osebami. Če je obr. mera nižja od POM mora posojilodajalec pri obračunu DDPO za razliko povečati svoje prihodke, če je višja pa mora posojilojemalec pri obračunu DDPO za razliko znižati svoje odhodke.
Če posojilojemalec ni povezana oseba je načeloma lahko obrestna mera tudi 0, čeprav dandanašnji ni nič zastonj.
lp
V skladu z ZGD mora d.o.o. voditi knjigovodstvo po dvostavnem sistemu.
Glede posojila - odvisno komu dajete posojilo. Če je posojilojemalec povezana oseba potem se praviloma uporablja obrestna mera, ki velja za posojila med povezanimi osebami. Če je obr. mera nižja od POM mora posojilodajalec pri obračunu DDPO za razliko povečati svoje prihodke, če je višja pa mora posojilojemalec pri obračunu DDPO za razliko znižati svoje odhodke.
Če posojilojemalec ni povezana oseba je načeloma lahko obrestna mera tudi 0, čeprav dandanašnji ni nič zastonj.
lp
Hvala za odgovor. Pri posojilu gre za drug d.o.o. - nepovezano, d.o.o. mojega moža in je torej možna 0% obrestna mera?
Lp
lenci
Lp
lenci
Lenci
Če ste lastnik enega d.o.o. vi, drugega pa vaš mož, sta to povezani osebi, kot to določa ZDDPO-2:
Za povezani osebi se šteje:
- če imajo iste pravne ali fizične osebe ali njihovi družinski člani v dveh rezidentih neposredno ali posredno v lasti najmanj 25% vrednosti ali števila delnic ali deležev v kapitalu, upravljanju ali nadzoru oziroma glasovalnih pravic ali ju obvladujejo na podlagi pogodbe na način, ki se razlikuje od razmerij med nepovezanimi osebami.
Za povezani osebi se šteje:
- če imajo iste pravne ali fizične osebe ali njihovi družinski člani v dveh rezidentih neposredno ali posredno v lasti najmanj 25% vrednosti ali števila delnic ali deležev v kapitalu, upravljanju ali nadzoru oziroma glasovalnih pravic ali ju obvladujejo na podlagi pogodbe na način, ki se razlikuje od razmerij med nepovezanimi osebami.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)