Pozdravljeni.
Z julijem smo uvedli evidentiranje delovnega časa. Kupili smo napravo za evidentiranje v vrednosti 434,00 EUR - to je torej osnovno sredstvo, nisem pa prepričana ali spada med pisarniško opremo ali bi to lahko uvrstila med računalnike in računalniško opremo, ker je vezana na server?
Zanima me tudi, kam bi lahko knjižila še dodatnih 240,00 EUR stroškov (km, zagon sistema, uvajanje v sistem)?
Upam, da niste vsi na dopustu. Jaz bom avgusta še delovna in grem na oddih v septembru.
Glede na to da vrednost ne presega 500 EUR imate proste roke pri temu ali je to osnovno sredstvo ali ne.
Jaz bi jo dal kot računalniško opremo saj je vezana na računalnik.
Ob odločitvi kako postopati s to napravo, poglejte, kako ravnate z opremo te vrednsoti. Če imate usmeritev, da je osnonvo sredstvo, kamor sodi tudi ta zadevica, obravnavate kot material (konto 320), tako ravnate tudi s tem. če to obravnavate kot OS (DI, konto 041), ravnate tako. še vedno lahko za davčne namene to opremo takoj odpišete.
Lahko pa presodite, da je to osnovno sredstvo, ki ga normalno amortizirate tudi za davčne namene. Kako presoditi, ali je to OS? Če pogledamo na primer nek program, naj bo to na primer računovodski program. Če ga ima podjetje, ki se izrecno ne ukvarja z računovodstvom, se pravi, da ga ima le zase, je to lahko tudi DI. Če pa je to "orodje", ki doprinaša, pa je to vsekakor OS, ne gledle na vrednost.
V vašem primeru je odločitveni moment, kako obravnavate OS v tej vrednosti. Namreč zadevica ima značilnosti OS zaradi trajanja uporabe.
Po mojem mnenju je le vrednostna meja, do katere vrednosti bi se odločal, nikakor pa ne osnovno sodilo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
c) Začetno računovodsko merjenje opredmetenih osnovnih sredstev
1.10. Opredmeteno osnovno sredstvo, ki izpolnjuje pogoje za pripoznanje, se ob
začetnem pripoznanju ovrednoti po nabavni vrednosti. Sestavljajo jo njegova nakupna cena,
uvozne in nevračljive nakupne dajatve ter stroški, ki jih je mogoče pripisati neposredno
njegovi usposobitvi za nameravano uporabo, zlasti stroški dovoza in namestitve ter ocena
stroškov razgradnje, odstranitve in obnovitve. Med nevračljive nakupne dajatve se všteje tudi
tisti davek na dodano vrednost, ki se ne povrne. Od nakupne cene se odštejejo vsi trgovinski
in drugi popusti. Donacije in državne podpore za pridobitev opredmetenih osnovnih sredstev
se ne odštevajo od njihove nabavne vrednosti, temveč se vštevajo med dolgoročne odložene
prihodke in se porabljajo skladno z obračunano amortizacijo. Nabavno vrednost lahko
sestavljajo tudi stroški izposojanja v zvezi s pridobitvijo opredmetenega osnovnega sredstva
IZ SRS 1. Menim, da je nabavna vrednost osnovnega sredstva 674 (434 + 240) EUR in da bi ga morali tako tudi pripoznati.
Torej, po naši usmeritvi je to OS, saj vsa opredmetena sredstva nad 100 EUR evidentiramo kto OS. Zanimalo me je samo, ali ga lahko uvrstim med informacijsko - računalniško opremo in upoštevam 33,3% stopnjo amortizacije (kot imamo v pravilniku) ali ga uvrstim med pisarniško oziroma ostalo opremo in upoštevam 20% stopnjo amortizacije.
Hvala vsem za pomoč.
Če je vezano na server in ne deluje samostojno, bi jo jaz uvrstila med računalniško opremo, v tem primeru imate tehten argument v primeru kakršnekoli kontrole.
LOTICA napisal/-a:Torej, po naši usmeritvi je to OS, saj vsa opredmetena sredstva nad 100 EUR evidentiramo kto OS.
Verjetno imate v mislih sklep, na osnovi predhodnih SRS - sedanji postavljajo mejo na 500 €. Sicer je višina "omejitve" vaša interna odločitev, ki je med drugim, kar še nisem omenil, odvisna tudi od višine vaših preostalih OS.
Nekomu je 500 € že zelo velik znesek, drugemu ta znesek pomeni "smet".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko