Prejeti račun Hrvaška in ddv?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
barbarella
- Nov član

Prejeti račun Hrvaška in ddv?
Zanima me sledeče, prejela sem račun iz Hrvaške za opravljene prevajalske storitve.
Glede na to, da je to čisti uvoz, ali napravim samoobdavčitev ali ne? Sem zavezanka za ddv.
hvala za odgovor in lp, Barbara
Glede na to, da je to čisti uvoz, ali napravim samoobdavčitev ali ne? Sem zavezanka za ddv.
hvala za odgovor in lp, Barbara
Re: Prejeti račun Hrvaška in ddv?
Čisti uvoz je pravzaprav, ko v tujini oz. 3. državah kupimo neko blago in smo ga dolžni preko carinskega organa uradno uvoziti. Tu pa je klasičen primer storitev, za katere velja, da so obdavčene po kraju naročnika, kar pomeni, da morate narediti samoobdavčitev.
storitve vam ponavadi ne ocarinijo
samoobdavčitev !
lp
samoobdavčitev !
lp
Kako je pa v primeru, če Hrvat obračuna njihov PDV? On meni, da je po njiihovem zakonu potrebno obračunati PDV, če so storitve opravljene na Hrvaškem. Pri nas bi se pa v tem primeru naredila samoobdavčitev. Mi smo naročnik storitve.A potem kar naredimo samoobdavčitev in osnova je znesek celotnega računa (z vključenim PDV)?
Osnova za samoobdavčitev je bruto vrednost, torej z njihovim PDV - ker gre za račun iz "neevropske" države.
Lp
Lp
Ne delate samoobdavčitve, ker je že obdavčeno z njihovim davkom in ni predmet DDV, zato ga tudi ne
zavedete v fakturne knjige.
lp
lp
lp Sonja
Sonja, vendar na podlagi našega zakonu o DDV smo mi dolžni narediti samoobdavčitev, čeprav on meni, da je po njihovem zakonu o PDV ,pa on dolžen obračunati PDV. Mi pa ni jasno, kako je možno, da sta zakona neusklajena.
Mene pa zanima, kako je v primeru uvoza blaga, če na računu ni zaračunan PDV?
Kaj pa če je zaračunan?
Hvala in LP!
Kaj pa če je zaračunan?
Hvala in LP!
ELA
Pri uvoza blaga na računu iz Hrvaške itak PDV ni obračunan, ampak ga obračuna carina. Če ste to mislili.
Se ne strinjam. Ker gre za klasično obdavčljivo storitev pri prejemniku in ste kot prejemnik dolžni narediti samoobdavčitev! Po našem zakonu... po njihovem pa oni morajo zaračunati PDV in njihov zakon nima nič z našim.sonjaz napisal/-a:Ne delate samoobdavčitve, ker je že obdavčeno z njihovim davkom in ni predmet DDV, zato ga tudi ne
lp
Trenutno je govora o opravljeni storitvi in ne o uvozu blaga.mismas napisal/-a:Pri uvoza blaga na računu iz Hrvaške itak PDV ni obračunan, ampak ga obračuna carina. Če ste to mislili.
lp
Se strinjam. Hvala lepa.
In hrvaški PDV je celo še davčno nepriznani strošek.
In hrvaški PDV je celo še davčno nepriznani strošek.