Sem kot lastnik podjetij v Nemčiji in ZDA kaj dolžan državi?
Sicer prejemam plačo kot redno zaposlen v Sloveniji, vendar pa sem v zadnjem času ustanovil podjetji v Nemčiji in ZDA.
V načrtu je, da v prvih letih ne bo zaposlenih ljudi (niti jaz), tako da si ne mislim izplačevati plače ven.
Sem državi tukaj kaj dolžan ali ne?
lp, SJ
Lastnik podjetij v tujini - dohodnina ali kaj drugega?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
jecl.simon
- Novinec

Re: Lastnik podjetij v tujini - dohodnina ali kaj drugega?
Če si boste izplačevali dohodke iz tega naslova ( plačo, povračilo stroškov, dobiček,... ) potem da. Sicer pa plača podjetje davek državi kjer je ustanovljeno. Fizična oseba pa državi kjer je izplačilo in držvi rezidentstva ( po mednarodnih podgobah ). V vašem primeru je to Slovenija.
-
jecl.simon
- Novinec

Se pravi dokler si ne izplačujem denarja (ga samo investiram naprej ali plačujem druge), nisem dolžan plačevati ničesar?
Hvala!
lp, SJ
Hvala!
lp, SJ
Vi morate ločiti firmo kot pravno osebo in sebe kot fizično.
Firma je v tem primeru tuja ( ne glede da ste lastnik vi ) in zapade pod zakone države kjer je ustanovljena. Razmerja do delavcev in poslovnih partnerjav je med fimo in njimi in vi kot fizična oseba finančno s tem nimate nič. Firma vodi računovodstvo in plačuje davke po zakonu države kjer je ustanovljena.
Če in ko pa ta firma vam kot zaposlenemo ali lastniku izplača kakršenkoli denar pa ste zavezanci za davek vi kot fizična oseba in ker ste rezident Slovenije zapadete pod slovensko davčno zakonodajo.
Firma je v tem primeru tuja ( ne glede da ste lastnik vi ) in zapade pod zakone države kjer je ustanovljena. Razmerja do delavcev in poslovnih partnerjav je med fimo in njimi in vi kot fizična oseba finančno s tem nimate nič. Firma vodi računovodstvo in plačuje davke po zakonu države kjer je ustanovljena.
Če in ko pa ta firma vam kot zaposlenemo ali lastniku izplača kakršenkoli denar pa ste zavezanci za davek vi kot fizična oseba in ker ste rezident Slovenije zapadete pod slovensko davčno zakonodajo.