olajšava za zaposlene, nujno !!!!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojcaz
Začetnik
Začetnik

olajšava za zaposlene, nujno !!!!

Odgovor Napisal/-a mojcaz »

42. ČLEN ZAKONA OD DOBIČKA PRAVI:

Davčnemu zavezancu, ki v poslovnem letu za nedoločen čas in najmanj za dve leti zaposli pripravnike oziroma druge delavce, ki prvič sklepajo delovno razmerje, in delavce, ki so bili pred sklenitvijo delovnega razmerja najmanj 6 mesecev prijavljeni pri službi za zaposlovanje, se davčna osnova zniža za znesek, ki je enak 30% izplačanih plač teh zaposlenih, in sicer največ za prvih 12 mesecev njihove zaposlitve.

kaj vi razumete in najmanj 2 leti???
Zveza je tolmačila, da velja kot olajšava tudi če nekoga zaposliš za dve leti. Mi imamo 4 pripravnike, ki smo jim naknadno podaljšali delovno razmerje ali za določen čas ali za nedoločen. Davčna nam je prejšnji teden kontrolirala olajšavo in nam je vrgla vse ven. kaj menite o tolmačenju v IKS 1-2, stran 199, desno zgoraj???

kaj narediti, nojno rabim odgovor do četrtka.
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Prosim, če malo konkretneje postavite vprašanje, zakaj vam je davčna vrgla olajšave ven , kako vam je ona to obrazložila, mogoče ste imeli pripravnike prej za določen čas, mogoče so bili zaposleni že več kot 12 mesecev. Olajšava velja namreč samo za prvih 12 mesecev zaposlitve ......:???::???:
mojcaz
Začetnik
Začetnik

Pripravniško pogodbo smo sklenili za 12 mesecev in jo po koncu, to je bilo v letu 2003, podaljšali, ali za nedoločen čas ali za določen čas dveh let. Za mesece pripravništva v letu 2003 smo uveljavljali olajšavo. Davčni smo dostavili vso dokumenzacijo, prvo pogodbo, pogodbo o podaljšanju, prijave, plačilne liste. Olajšavo so nam vrgli ven s pojasnilom, da upoštevajo samo tiste zaposlene, ki jih že na začetku zaposlimo za nedoločen čas. Kaj menite o tem, da pripravnika zaposlite za nedoločen čas in čemu v 42. členu govorijo o dveh letih?
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Kot je meni znano je za priznanje 30 % davčne olajšave pogoj, da je delavec zaposlen za NEDOLOČEN ČAS.
Za pripravnika, če ni bil takoj zaposlen za nedoločen čas, je jasno, da olajšave ni mogoče upoštevati.:twisted:

LP
sova
Računovodja
Računovodja

Zakon pač izrecno govori o tem , ,da morajo delodajalci zaposliti brezposelno osebo za nedoočen čas , da lahko uveljavljajo olajšavo, saj če kasneje zaposliš oz podaljšaš zaposlitev ne gre več za brezposelno osebo,tolmačenje davčne pač, ... Žal, čeprav zadeva ni najbolj povezana z logiko,... oni imajo pač prav, jaz bi v vsakem primeru napisala pritožbo.
lp
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Jaz si to tolamčim takole:
V davčnem letu npr.01.05.04 zaposlim delavca ki prvič sklene delovno razmerje za nedoločen čas oz. najmanj dve leti in imam davčno olajšavo 30% izplačane plače delavcu. Ali zaposlim delavca ki je prijavljem na zavodu najmanj 12 m. za nedoločen čas oz. najmanj za dve leti spet olajašava 30%.
Menim, da je glede na člen zakona, potrebno že pri prvi pogodbi upoštevati minimum dveh let oz. zaposlitev za nedoločen čas.

Lidija
mojcaz
Začetnik
Začetnik

Ja vse mi je jasno, toda ali v praksi kdo od vas zaposluje pripravnika že na začetku za dobo dveh let oz. za nedoločen čas?
mojcaz
Začetnik
Začetnik

Pravkar sem dobila tolmačenje 42. člena od davčne. Res je, da se za olajšavo šteje samo zaposlitev za nedoločen čas, tudi za pripravnike. Tisto, ko piše najmanj dve leti pa pomeni, da ga v roku dveh let delodajalec ne sme odpustiti. Vse to bi lahko v zakonu bolj razumljivo napisali, a ne?
sova
Računovodja
Računovodja

Zato pa bi jaz napisala pritožbo.
lp
Odgovori