Prijava na 4 ure

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Prijava na 4 ure

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

Pozdravljeni!
Prosim lepo, če mi pomagate pri naslednji problematiki: kolega bi me zaradi licence (on je nima, jaz jo imam in potrebuje enega zaposlenega z licenco, da lahko opravlja dejavnost) prijavil na 4 ure in bi mi plačeval prispevke (minimalne). Toda, kot jaz razumem, bi mi moral izplačevati tudi plačo in od tega plačati tudi dohodnino ter oddajati rek obrazec. Za ostale 4 ure pa bi moral jaz doplačati razliko za prispevke – še vedno bi moral imeti redni s.p., ker gre za 4 ure, če pa bi me prijavil za 5, bi lahko imel le popoldanskega in plačeval pavšalne prispevke okoli 35 eur. Kako je z davčno olajšavo?
Problem je: kolega mi namreč ne namerava izplačevati plače, le plačevati polovico prispevkov? Meni je to prav, ne vem pa, če se da tako izvesti???

Hvala za kakršenkoli nasvet!

lp
Carpe diem!
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Re: Prijava na 4 ure

Evo sem malo preštudiral, kako bi tole lahko šlo čez: Kolega me prijavi za 5 ur na dan, to je 25 ur na teden in obračuna in izplačuje prispevke v znesku (25/40*280,43=5/8*280,43) = 175,27 EUR na mesec. Meni pa za prispevke ni potrebno doplačevati, če ne želim.

Ker mi plače ne bo izplačeval, ni potrebno odtegniti in izplačati dohodnine, odda pa se obrazec REK1, šifra 1124. Je to to? Res bi prosil za mnenja, ker ne bi rad kršil zakona? Moram pa še povedati, da bi rad obdržal s.p., to potem postane popoldanski s.p. - je tako?

Hvala vnaprej vsem, ki si bodo vzeli čas zame!!!!

lp
Carpe diem!
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Dobil sem odgovor od Zavoda za zdravstveno zavarovanje:
- če me delodajalec prijavi za 4 ure, doplačam 4 ure (primer minimalca 140-140 EUR) in ohranim redni s.p.,
- če me delodajalec prijavi za 5 ur, postanem popoldanski s.p. in plačujem pavšalne prispevke za cca 109 EUR, lahko pa tudi doplačam za pokojninsko zavarovanje - po želji;
- če me delodajalec prijavi za 8 ur, postanem popoldanski s.p. in plačujem pavšalne prispevke za cca 35 EUR.

Upam, da bo komu v pomoč.

lp
Carpe diem!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Hvala ker delite z nami informacije. Dodala bi samo, da sem imela tak primer, da je bil nosilec s.p. za 4 ure zaposlen (tudi zaradi neke licence), 4 ure pa je imel redni s.p.. Prispevki tako kot ste napisali. Po posvetu z davčno pa mu je za ta firma, kjer je bil zaposlen, za te 4 ure obračunala neplačani dopust, tako da ni dobil ven nobenega neta, tudi dohodnina ni bila plačana, prispevki so bili pa normalno plačani.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Hvala za informacijo Naty!

lp, Jan
Carpe diem!
Odgovori